Дучић за Ненадића

Д. Цураћ

понедељак, 08. 04. 2019. у 06:20

Дучић за Ненадића

Милан Ненадић

Традиционална културна манифестација У Требињу

ПЕСНИК Милан Ненадић добитник је Дучићеве награде за 2019. годину, саопштено је на свечаној академији - централном програму манифестације "Дучићев дан", која је одржана у позоришној сали требињског Културног центра.

- Милан Ненадић је песник личног и колективног удеса који забада перо у чвориште бола, песник који тражи и лако налази рану на човеку и човечанству, а нарочито на свом народу и ту рану претвара у песничку читанку - наведено је у образложењу одлуке жирија о 14. лауреату Дучићеве награде, која ће Ненадићу бити уручена на овогодишњим "Дучићевим вечерима поезије".

Централни програм манифестације, свечана академија у славу песника Јована Дучића, ове године била је посвећена ранијим лауреатима Дучићеве награде - Алеку Вукадиновићу и Миловану Данојлићу. Стихове песника говорили су Биљана Ђуровић и Борис Пинговић, глумци Народног позоришта у Београду.

Прочитајте још: Требиње: Аматери играју као бардови

У обраћању у име домаћина манифестације, градоначелник Требиња и председник Савета "Дучићевих вечери поезије" Мирко Ћурић подсетио је да се ове године навршавају две деценије од Дучићевог повратка у завичај, када се песник "наново скућио међу својима у Требињу".

У оквиру "Дучићевог дана" у Музеју Херцеговине промовисан је зборник радова "Песнички завичај Десанке Максимовић", представљених на прошлогодишњем научном скупу у Требињу, који "Дучићеве вечери поезије", на пролетњој манифестацији посвећеној Дучићу, већ 12. годину организују у сарадњи са Институтом за књижевност и уметност из Београда.

Културна манифестација "Дучићев дан" почела је научним скупом о поетици Војислава Илића. Симпозијум под називом "Војислав Илић и рађање модерне српске поезије" се по традицији организује у сарадњи са Институтом за књижевност и уметност из Београда, а тридесетак научних радника, познавалаца његовог песништва, представило је своје радове намењене будућем зборнику, дванаестом у едицији о српским песницима које Институт реализује у копродукцији са Градом Требињем.

Са отварања "Дучићевог дана"


ИЗЛОЖБА "СВЕТИ САВА СРПСКИ"

У ОКВИРУ манифестације "Дучићев дан" у Музеју Херцеговине отворена је мултимедијална изложба "Свети Сава Српски", аутора Андреја Вујновића из Историјског музеја у Београду. Вујновић је рекао да је изложба о Светом Сави била музеолошки веома захтевна за реализацију, зато што је предмета везаних за његов живот, а који улазе у категорију музејске грађе, релативно мало.

- Овде се покушало са оним с чим се располагало. Да са предметима са којима је Сава био у контакту а нису баш музеолошког карактера, направимо и дочарамо амбијент у којем је он живио и стварао и укажемо на значај његовог дела - рекао је Вујиновић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације