У БИЈЕЉИНИ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА КАРИКАТУРА ПЈЕР 51: Цртежи за Нобела

В. Митрић

петак, 05. 04. 2019. у 21:40

У БИЈЕЉИНИ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА КАРИКАТУРА ПЈЕР 51: Цртежи за Нобела

Поставка најбољих карикатура у Бијељини Фото Б. Милошевић

Карикатура, по речима уредника рубрике "Трн" у "Вечерњим новостима" Бојана Љубеновића, из дана у дан постаје све важнија, речитија и неопходнија, као путоказ, упозорење и олакшање

И ОВЕ године с поносом представљамо изложбу карикатура "Пјер". Многи су мислили да ћемо после пола века посустати, али то се није десило, нити ће се десити - рекао је у петак вече уредник рубрике "Трн" у "Вечерњим новостима" Бојан Љубеновић, на отварању традиционалне изложбе карикатуре "Пјер 51", у свечаној сали Jавне установе Библиотеке "Филип Вишњић" у Бијељини.

Карикатура, по његовим речима, из дана у дан постаје све важнија, речитија и неопходнија, као путоказ, упозорење и олакшање.

- Овај новинарски и уметнички правац има много опонената, али један од њих је најопаснији, а то је стварност. Она врло често уме да "престигне" карикатуру и покуша да је обесмисли, тако да се више не зна ко је ко. Пред карикатуристима је зато нови изазов а он гласи, бити духовитији, апстрактнији и парадоксалнији од стварности, а то није лако.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - 51. ПЈЕР: Моћне слике наших судбина

Јован Цвјетковић, директор ЈУ Народна библиотека "Филип Вишњић", која је осми пут домаћин "Пјеру", каже да је, упркос мноштву значајних културних догађања, ова изложба увек посебан разлог за радовање и уживање у уметности.

Ово је, по речима академика СКАНУ, Драгољуба Драга Мирковића, ликовног уметника из Бијељине, културна светковина, "која је оставила дубок траг, не само у нашој култури и стваралаштву, већ и свеопштем животу, понашању, живљењу и раду":

- Поруке и са најновијег "Пјера", по обиму, квалитету, луцидности, оштрини без мане, порукама и поукама за "Нобела", сведоче да су и нове генерације и даровите, и одважне, и кадре да мајсторски пренесу свет око нас.


НАЦИОНАЛНО БЛАГО

АРХИМАНДРИТ Лазар Кршић, угледни духовник Манастира Тавна, код Бијељине, рекао је да је вредност ових уметничких дела трајна, а поруке лековите и добронамерне:

- Благо нашем народу кад има овакве ствараоце и нашим "Новостима", које негују ово културно, национално и цивилизацијско благо.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације