СТИЦАЈЕМ околности, готово у исто време бирају се први људи двеју најзначајнијих библиотечких институција - управник Народне библиотеке Србије и директор Библиотеке града Београда. Претходни конкурси за ова два места изазивали су реаговања и полемике у културној јавности.

На седници УО Народне библиотеке у четвртак су формулисани услови за конкурс који ће бити обнародован у понедељак. Рок за пријављивање кандидата је 15 дана, после чега ће чланови УО размотрити све предлоге, изабрати свог фаворита, а коначну одлуку донеће Влада Србије. Цео посао би требало да буде окончан до 8. маја, када истиче мандат садашњем управнику Ласлу Блашковићу, који, како незванично сазнајемо, неће ући у нову трку за фотељу у Скерлићевој 1.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Споран конкурс за директора Библиотеке града Београда

Процедура избора директора Градске библиотеке покренута је 21. марта, када је расписан јавни конкурс, а чланови УО у петак нису имали тежак посао, јер се јавила само актуелна директорка Јасмина Нинков, која је на овој дужности већ осам година. После разговора, она је предложена и за трећи мандат, а о томе ће коначну одлуку донети Министарство културе. Међутим, према мишљењу Синдиката БГБ "Независност", конкурс је споран, о чему су обавештени председник УО Жељко Јовановић и надлежне институције.

Како одговор није добијен, овај синдикат је поново упутио јавно писмо у коме се указује на очигледан парадокс: за управника Народне библиотеке Србије, установе од националног значаја, захтева се четири године радног искуства на руководећим местима, а за директора БГБ, о чему сагласност даје управник НБС, неопходно је осам година искуства, дакле, дупло више.


ПОЛЕМИКЕ У ЈАВНОСТИ

У ВРЕМЕ када је била директорка Библиотеке града Београда, новембра 2013, Јасмина Нинков је конкурисала за управника Народне библиотеке Србије. Од четворо кандидата, у најужем избору остало их је двоје, али је, због полемике у јавности и правних заврзлама, тадашњи УО поништио конкурс. Идуће године, под новим условима, за управника је изабран Ласло Блашковић.