ОД СЈАЈНИХ стихова популарног и награђиваног песника за децу Дејана Алексића, употпуњених изванредним илустрацијама Косте Миловановића, саткано је ново издање “Лагуне” намењено предшколцима, насловљено “Јануар у жирафи”.

Тај загонетни наслов већ је сам по себи примамљив малишанима, радозналим да сазнају шта он значи, односно како је уопште могуће да јануар “заврши” у жирафи. А када, подстакнути том радозналошћу, књигу отворе, онда нема назад - мали читаоци ће чути и за слонче са штампарском грешком, за проблем са старим Грцима и младим луцима... Све то током незаборавног поетског путовања, које ће им помоћи да свет и чудновате проблеме у њему сагледају из неочекиваног угла и умногоме им проширити видике.

Прочитајте још - Дејан Алексић: Живимо у брзим данима

Песник, драмски писац и аутор преко двадесет књига за децу, које су га овенчале свим значајнијим наградама, Дејан Алексић је у новој збирци креирао сјајан спој забавних, духовитих досетки и савршених стихова.

Својим мајсторским умећем, један од наших водећих дечјих песмотвораца дарује домаћој књижевности још једно незаобилазно дело. Илустратор Коста Миловановић био је на висини свог, немало изазовног задатка, и сам се показавши као прави “мајстор заната”.

Својим визуелним решењима он врло вешто заокружује Алексићеве поетске посластице, које постају једнако примамљиве читаоцу и “на око”, те са овим упечатљивим илустрацијама специфичног колорита чини дело још вреднијим и свакако лепшим.

Илустрација Коста Миловановић

Други новитет “Лагуне” за мале читаоце носи такође загонетан наслов - “Није човек, није чигра”. Додуше, у овом случају то и јесте очекивано и пригодно, будући да је реч о избору загонетки, који је приредила Гордана Малетић.

Преко три стотине загонетки које су осмислили наши чувени писци и песници, међу којима су и Јован Јовановић Змај, Брана Цветковић, Андрија Лојаница, Гвидо Тартаља, Момчило Тешић, Љубивоје Ршумовић, Урош Петровић, Игор Коларов - ауторка “намењује” млађим школарцима.

Пошавши од тога да “сви ми волимо загонетке, јер је свака од њих клупче маште које нас, док га одмотавамо, учи како све може да се посматра свет око нас”, и схватајући да су оне народне, које је и Вук сакупљао, пречесто неразумљиве данашњој деци - Гордана Малетић прикупила је новије и савремене умотворине, и то из пера одабраних умова.

Пошто “нема знања - без питања”, више од тридесет сјајних домаћих писаца и песника за децу потрудило се да малишанима смисли необичне питалице. Све оне су нашле место у овој јединственој књизи, која садржи загонетке саздане од дивних стихова, забавних причица и игара речима.