НАГРАДА "Јован Ћирилов - за корак даље", која се додељује у оквиру Београдског фестивала игре, припала је канадској уметници Мари Шуинар за комад "Хијеронимус Бош: Врт земаљских уживања", који је извела њена монтреалска трупа прошле године у "Мадленијануму".

- Док сам стварала нисам осећала изазов већ узбуђење због могућности откривања сваког дела тог триптиха. Доживела сам то као велику авантуру. Користила сам видео врло мало, тек да бих публику увукла дубоко у слику - објашњава Шуинар. - Још сам фасцинирана игром, али пишем, сликам, правим филмове и апликације. Уживам у свему, а задовољство долази из живота. Игра је заправо поетика живота.

Прочитајте још - Испуњена жеља Јована Ћирилова

Признање ће уметници, која је први пут у нашој престоници, бити додељено вечерас у "Мадленијануму" после извођења представе "Радикална виртуозност, сола и дуети". Публика ће имати прилику да види колекцију минијатура извучених из великих комада или које је Шуинар сама играла у протеклих 40 година.

ВЕНЕЦИЈА

ГОШЋА Београда Мари Шуинар се тренутно налази на челу венецијанског Бијенала игре:

- Проводим три или четири месеца годишње у Венецији. Представља ми велико задовољство да откривам нове ствари, пружим прилику уметницима да се представе и охрабрим их. Већ сам истицала да Бијенале нема концепт. Бирам оно што ми се свиђа, што је ново и другачије и управо оно у чему уживам.