ГОДИШЊИ уговор о суфинансирању дела расхода и трошкова Српске књижевне задруге потписан је данас у просторијама Министарства културе и информисања. Уговор су парафирали министар Владан Вукосављевић и главни уредник СКЗ Драган Лакићевић.

- Министарство ће финансирати СКЗ са милион и по динара годишње у девет месечних рата. Нису то велика средства, али верујем да ће у датим околностима бити значајна за СКЗ. У оваквој ситуацији у издаваштву и општим условима, држава мора да показује пажњу и бригу за традиционалне и важне установе културе - казао је Вукосављевић.


ПРОЧИТАЈТЕ И: ВУКОСАВЉЕВИЋ У ЛУЧАНИМА: Сачувајмо ћирилицу


Овај уговор о суфинансирању потписан је на основу члана 77. Закона о култури. Изменама и допунама Закона о Српској књижевној задрузи стекли су се услови да држава пружи финансијску помоћ СКЗ, која је основана још далеке 1892. године.

- Скоро двадесетак година се чекало да се тим законом уреди статус Задруге у новим околностима. Нама је изузетно драго што су наша влада и Министарство културе стали уз нас и на овај начин се симболично учланили у СКЗ - рекао је Лакићевић.


ВУКОСАВЉЕВИЋ ПРЕНУМЕРАНТ

МИНИСТАР културе Владан Вукосављевић претплатио се на едицију књига "Коло", која је до сада достигла 740 издања, а ове године биће обогаћена са још шест књига.

- Позивам све грађане Србије, који су у прилици, да се претплате и постану тзв. пренумеранти најбољих дела из области српске прозе и поезије и уједно помогну финансирању Српске књижевне задруге - казао је Вукосављевић.