Иво Андрић добио улицу у престоници Гватемале (Фото)

Танјуг

27. 03. 2019. у 11:15

Иво Андрић добио улицу у престоници Гватемале (Фото)

Фото МСП

Српски писац и дипломата Иво Андрић добио је улицу у Гватемала Ситију, а церемонији свечаног отварања присуствовао је потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић
Српски писац и дипломата Иво Андрић добио је улицу у Гватемала Ситију, а церемонији свечаног отварања присуствовао је потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, који је истакао да је тај гест знак искреног и вишедеценијског пријатељства Гватемале и Србије и симбол поштовања и признања за дела српског нобеловца.

Дачић је у своје лично име и у име народа Србије захвалио министарки спољних послова Гватемале Сандри Поланко и руководству Гватемала Ситија за именовање улице по Иви Андрићу.

Како је рекао, одлука градских власти Гватемала Ситија из 2017. године донета је у знак искреног и вишедеценијског пријатељства Гватемале и Србије који су, приметио је министар, базирани на међусобном уважавању два народа и поштовању суверенитета и територијалног интегритета две државе.

„Овај догађај је симбол поштовања и признања за књижевна дела нобеловца и нашег угледног писца Иве Андрића, лауреата ове престижне награде за 1961. годину“, рекао је Дачић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ДАЧИЋ СА ШЕФИЦОМ ДИПЛОМАТИЈЕ ГВАТЕМАЛЕ: Политичка сарадња двеју земаља на високом нивоу

Подсетио је да је на иницијативу почасног конзула Србије у Гватемали Марсела Арсу, Комисија за споменике и називе тргова и улица Скупштине града Београда 2016. године донела одлуку о додељивању назива улице у Београду по имену гватемалског нобеловца Мигела Анхела Астуријаса.

„Искрено се надам да ће свечано именовање и формално отварање улице Мигела Анхела Астуријаса у Београду бити реализовано приликом предстојеће посете моје колегинице, министарке спољних послова Гватемале Србији у јуну ове године“, рекао је министар.

Шеф српске дипломатије је истакао да је Андрић био светски признати писац, дипломата и интелектуалац, који је свој живот посветио књижевности, али и дипломатији, као и да се у мноштву литерарних бисера, по којима је остао упамћен, издвајају епохална дела „На Дрини ћуприја“, „Травничка хроника“ и „Проклета авлија“.

У тим делима, навео је Дачић, Андрић на маестралан начин портретише живот у некадашњој Босни под турском влашћу.

„Када је реч о његовим дипломатским дометима, ваља поменути да је оставио значајан печат својом преданом службом у посланствима и конзулатима ондашње Краљевине Југославије у Риму, Грацу, Мадриду, Берлину, Бриселу, Женеви и другим европским престоницама”, казао је министар.

Додао је да је именовање улице Иве Андрића у Гватемали још један знак да културне везе често леже у основи укупних односа две земље и два народа, чинећи их снажнијим и нераскидивим.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације