Голубачки град спреман за госте

Д. Новковић

уторак, 26. 03. 2019. у 11:02

Голубачки град спреман за госте

Фото Тврђава "Голубачки град" ДОО

После пет година завршени радови на реконструкцији средњовековне тврђаве. На реду изградња ресторана, базена, рибарског села, марине...

Средњовековна тврђава Голубачки град 30. марта отвара се за посетиоце, јер су, након скоро пет година, окончани радови на њеној комплетној реконструкцији. Вредност овог посла износила је 6,6 милиона евра, а радове је финансирала Европска унија, преко Аустријске развојне агенције (АДА).

Реконструкција, започета у јулу 2014. године, обухватила је обнову бедема и свих десет њених кула, изградњу обалоутврде и визиторског центра, као и пробијање новог тунела и градњу обилазнице дуге 800 метара, како Ђердапска магистрала не би и даље пролазила кроз тврђаву.

Сви предвиђени радови требало је да се заврше у року од две године, до јула 2016. године, али су, због бројних проблема, продужени до марта 2019. Пошто су сада окончани, уследиће градња комерцијалних садржаја, као што су: ресторани, бициклистичке стазе, спортски терени, базени, рибарско село, апартмани, атељеи за уметнике и марина за чамце. Њих неће финансирати ЕУ, јер је реч о комерцијалним садржајима, већ ће се за њих тражити други инвеститори.

Прочитајте још - Фотографисање на тврђави Голубачки град 4.000 динара

Ради надгледања радова на обнови тврђаве и каснијег управљања целим историјско-туристичким комплексом, који се простире на 23 хектара, држава је основала предузеће "Тврђава Голубачки град" ДОО. После комплетног уређења и изградње свих додатних садржаја, општина Голубац очекује да ће се овде отворити више од 100 радних места и да ће од туристичких посета годишње зарадити око пола милиона евра.

Голубачки град налази се на самом улазу у Ђердапску клисуру и припада Националном парку Ђердап. Састоји се од предњег, задњег и горњег дела, са две колске капије и десет кула. Не зна се тачно ко га је саградио, да ли Срби, Византинци или Мађари. Непознато је и време градње, али се први пут спомиње у угарским списима, у првој половини 14. века. После Косовског боја тврђаву је заузео Бајазит Први и под Турцима се налазила све до 1867. године.

ЧЕТИРИ ЗОНЕ

Голубачки град, подељен је на четири зоне: зелену, плаву, црвену и црну, а улазнице ће коштати од 150 до 1.200 динара. Малолетницима ће бити омогућен улаз само у зелену зону, док ће остале три моћи да обилази највише пет посетилаца у једној тури, и то само у пратњи водича.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)