У ГРАДСКОЈ галерији савремене уметности у Пожаревцу отворена је изложба "Мила моја - дечије играчке од праисторије до данас", коју је приредила група аутора из шест градова Србије. Изложба представља уметнички пројекат Народног музеја у Зајечару, у којем су сарађивали кустоси, археолози, етнолози и историчари уметности Завичајног музеја Јагодина, Завичајног музеја Књажевац, Музеја Крајине Неготин, Музеја Срема Сремска Митровица и Народног музеја Пожаревац.

- Овим пројектом аплицирали смо прошле године код Министарства културе и јавног информисања, које нам је одобрило средства за његову реализацију. Изложба је премијерно приказана у Зајечару, потом у Јагодини, а након Пожаревца гостоваће у осталим градовима учесницима у пројекту, а имамо позиве да је поставимо и у другим местима - каже, за "Новости", Сузана Антић из Народног музеја у Зајечару, идејни творац пројекта.

Посетиоци могу да виде више стотина експоната од праисторијског до савременог доба, међу којима су играчке од керамике, метала, дрвета, платна, плиша, гуме и пластике. Изложене су и играчке са античког Виминацијума, лутке из 18, 19. и 20. века, играчке у виду животиња, дечји бицикли, колица, крпене лопте, звечке, као и мале реплике кућних предмета, прилагођене за игру. Сваки од њих на свој начин сведочи о времену из којег потиче и о начину на који су се деца некад играла и дружила.

ПРОЧИТАЈТЕ И:Игре на балканском раскршћу

- Укрштање различитих система вредности допринело је променама и примени савременог концепта детињства где је играчка постала императив, и скоро сваком детету пружена је могућност да добије жељену: од аутомобилчића, возића, медведића, па до новогодишњих украса за јелку и Барбике - навела је у предговору изложбеног каталога Душица Живковић, музејски саветник.

ИЗРАДА МИНИЈАТУРНИХ ПОСУДА - ДЕЧЈЕ играчке у виду минијатурних посуда израђивале су се у Пожаревцу све до осамдесетих година 20. века. Израђивале су се и пиштаљке, у облику малих тестија, вазни и птица, а правиле су се и касице, у облику животиња, воћа и поврћа - навела је коаутор изложбе Даница Ђокић из Народног музеја Пожаревац.

Изложени експонати власништво су музеја учесника пројекта, али и приватних колекционара, који су их уступили за потребе изложбе. Током њеног одржавања, у сваком граду одржавају се и тематске радионице за децу, као и изложбе са њиховим радовима. Изложба има и хуманитарни карактер, јер се током њеног одржавања прикупљају играчке и слаткиши за децу из социјално угрожених породица. Ову путујућу изложбу Пожаревљани могу погледати до 9. априла.

БАЊИЦА

МЕЂУ изложбеним експонатима су и фотографије две девојчице из Јагодине са крпеним луткама, које су израдиле њихове мајке, Радмила Рајковић и Славка Ђуричић, током заточеништва у логору Бањица, из којег се нису вратиле.