НА данашњи дан, 18. марта, пре 120 година преминуо је Светолик Ранковић, један од најзначајнијих писаца и приповедача српског психолошког реализма. Рођен је 1863. у Моштаници код Београда, у свештеничкој породици. Његов стваралачки рад обележен је утицајем руских писаца, превасходно Толстоја и Достојевског. Иако је стварао свега десетак година (умро је од туберкулозе у 36. години), иза себе је оставио значајно књижевно дело.


У едицији "Отргнуто од заборава" издавачке куће "Порталибрис", реиздата су до сада два од три његова романа: "Горски цар" и "Сеоска учитељица", као и репрезентативно издање приповедака. У припреми је и последњи роман Светолика Ранковића - "Порушени идеали".


Оно што посебно привлачи пажњу читалаца су главни ликови у Ранковићевим романима. У "Горском цару" хајдук Ђурица није романтизовани заштитник, али ни крвожедни убица, већ је дата сјајна психолошка карактеризација овог јунака. У "Порушеним идеалима" калуђер Леонтије у сусрету са светом губи своје високе идеале и остаје без наде и вере у живот, а исти динамична лик видимо и у "Сеоској учитељици".


ПРОЧИТАЈТЕ И:  Школе, па све остало


НЕПРАВЕДНО СКРАЈНУТИ


КУЋА "Порталибрис" у својој значајној едицији "Отргнуто од заборава", посвећеној очувању српског књижевног и језичког наслеђа, равноправно објављује не само класике српске књижевности, него и неправедно скрајнута и забораву предата дела српских писаца, попут Јакова Игњатовића, Борисава Станковића, Илије Вукићевића, Јована Грчића Миленка...