ЈЕДНА од најстаријих и најзначајнијих књижевних манифестација у региону "Борина недеља" ове године се одржава по 53. пут - од 23. до 29. марта. Неколико дана раније, у организацији Града и Библиотеке "Бора Станковић" биће одржана друга по реду манифестација "Борини књижевни дани", од 21. до 23. марта.

Прочитајте још: Борини књижевни дани у Врању од 21. до 23. марта

Организатор старије манифестације, врањска Књижевна заједница, ове године обележава 30 година од оснивања, тако да ће "Борина недеља" бити у знаку тог јубилеја, али новина је да се неће одвијати само у Врању.

- Како локална самоуправа не препознаје важност и значај манифестације, новине се огледају у томе што ће се, осим редовних програма у Врању, паралелни програми одржати и у Београду, у организацији Удружења књижевника Србије и Српског књижевног друштва, наравно, у сарадњи са нашим београдским огранком, који је формиран крајем прошле године. Поједини програми одржаће се и у још неколико градова у Србији - каже Мирослав Цера Михаиловић, уредник Књижевне заједнице.

Прочитајте још: МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ “ЗЛАТНА КАЦИГА”: Миломир Марић - Витез, Витезовићу награда за животно дело

Централни догађај је свакако у Врању и њега ће традиционално беседом отворити прошлогодишња добитница награде Гроздана Олујић.

- Њеном већ добро познатом концепцијом биће обухваћена и нашој публици истанчаног укуса представљена најзначајнија књижевна и културна остварења која су обележила прошлогодишњу издавачку продукцију - појашњава Михаиловић.

УО Књижевне заједнице изразио је незадовољство што град, упркос правоснажној пресуди, "плагира" манифестацију уз козметичке измене. Због тога ће правни тим заједнице наредних дана предати предлог за кажњавање Вишем суду због непоштовања судске пресуде.

Програм друге манифестације ће отварити промоција књиге "Заблуда Светог Себастијана" Владимира Табашевића.

Мирослав Цера Михаиловић

Зорица Јовић, чланица градског већа задужена за културу, тврди да манифестација није плагијат:

- Не желим да коментаришем манифестацију коју организује удружење грађана. Ова манифестација иза које стоји град апсолутно нема везе са "Борином недељом".

ВУКСАНОВИЋ, ЛОМПАР...

У оквиру "Борине недеље" биће представљен књижевни портрет академика Мира Вуксановића, а о њему ће говорити академик Јован Делић. Публици ће бити представљено дело "Црњански - биографија једног осећања" Мила Ломпара, која је недавно овенчана наградом "Меша Селимовић" за књигу године, као и књига "Русофобија код Срба" Дејана Миројевића. Последњег дана манифестације биће уручена награда овогодишњем лаурету.