КЦ ПАНЧЕВО НЕЋЕ НОСИТИ ИМЕ ВЕЛИКОГ ГЛУМЦА: У Скупштини Глоговца нису ни поменули

Г. НОВАКОВИЋ

12. 03. 2019. у 10:02

КЦ ПАНЧЕВО НЕЋЕ НОСИТИ ИМЕ ВЕЛИКОГ ГЛУМЦА: У Скупштини Глоговца нису ни поменули

Културни центар Панчево до даљег не мења име

Иако се у јавности доста полемисало око тога да ли би ова установа могла да понесе име великана наше сцене званични предлог није ни постојао

КУЛТУРНИ центар Панчева до даљег неће мењати назив. Иако се у јавности доста полемисало око тога да ли би ова установа могла да понесе име великана наше сцене Небојше Глоговца, који је у том граду провео већи део живота, званични предлог није ни постојао. Према речима градоначелника града на Тамишу Саше Павлова, цела прича око преименовања заправо је - забуна.

- Градски одборници и ја смо разговарали о идеји на који начин да одамо почаст Глоговцу, али званичан предлог нити иницијатива за преименовање Културног центра у Центар за културу Небојше Глоговца нису постојали - објашњава за "Новости" Павлов. - Нико званично тај предлог није одбио, јер он формално не постоји, али стручна јавност почела је да коментарише идеју и отворила недоумице.

Према речима Павлова, еминентни људи су истакли да је много оних који су задужили Панчево из области уметности, који су прошли кроз Културни центар, учествовали у његовом настанку и руковођењу.

- Може се рећи да смо реаговали преемотивно и можда да стручњаци из културног света нису дали свој суд, одали бисмо пошту Глоговцу на овај начин. Верујем да бисмо и тада били критиковани. Боље је да све остане како јесте него да отварамо хиљаду и једну рану и потпитања - каже Павлов.

ПРОЧИТАЈТЕ И:Културни центар променио име у Центар за културу „Небојша Глоговац” Панчево

Градски већник за културу Немања Ротар признаје да је он тај који је подлегао притиску јавности, која је само два дана након глумчеве сахране покренула питање на који ће начин Град Панчево да се одужи покојном Глогију. Изашао је у медије са идејом, али погрешно је пренето да је то одлучено и да ће предлог бити изнет пред Скупштину.

- Немамо позориште па да сцену назовемо по Небојши. Идеја како му се одужити још није искристалисана, а да ли ће у будућности бити поднета иницијатива да успомену на њега трајно сачувамо, нажалост, најмање зависи од мене - каже Ротар.


ПОЗНАТИ ПАНЧЕВЦИ

КАДА се налет туге за покојним Глоговцем стишао, стручни кругови су приступили теми о преименовању панчевачке установе културе.

- Јован Јовановић Змај, Мика Антић, Милош Црњански и Илија Милосављевић Коларац само су нека од имена која су задужила наш град - напомиње градоначелник Саша Павлов.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације