Књигама није место у маркетима

М. МИРКОВИЋ

понедељак, 11. 03. 2019. у 11:30

Књигама није место у маркетима

Димитрис Сотакис /Фото И. Маринковић

Грчки писац Димитрис Сотакис представио свој нови роман у културном центру Београда. Стварност ме уопште не привлачи, зато, пишући, креирам нову реалност

ГРЧКИ писац Димитрис Сотакис представио је на "Арт бранчу" у Културном центру Београда свој роман "Прича о супермаркету", у преводу Мине Радуловић (издање куће "Клио"), која је на српском већ раније објавила и његов роман "Без даха".

- Као јунак романа "Без даха", који жели све, али на крају завршава без ичега, тако и лик из "Супермаркета" живи у искривљеном огледалу, изван појмова добра и зла, изван правих вредности, у кошмарном и смешном хаосу, надајући се муштеријама које ће на пустом острву походити његов шопинг центар - упоредио је аутор свој нови са ранијим, награђиваним романом ("Без даха" је овенчан Атинском наградом за књижевност), истакавши да су у основи дела његови антиконзумеристички ставови, а да је супермаркет симболично место које одражава све скривене жеље савременог човека, свет од којег он бежи и којем се још дубље у себи враћа.

Премда се јунак дела, "случајни предузетник" који после бродолома на пустом острву отвара супермаркет, зове Робинзон Човек, Сотакис је изричит да није ни помишљао о томе да реферира на Дефоовог "Робинзона".

Прочитајте још: Сотакис: Пусте илузије о добром животу

- Стварност ме уопште не привлачи, зато, пишући, креирам нову реалност - објаснио је Сотакис, који и сам запажа да се због особеног ироничног погледа на свет унеколико разликује од других грчких писаца, који се махом баве историјским темама грађанског рата или диктатуре. И управо је то оно што се од грчких писаца дуго очекивало, уверен је, баш као што страни издавачи од грчког писца и данас очекују књиге о археологији или историји, а не фикцију. Но и поред тога, баш у универзалној, општељудској тематици којом се бави, Сотакис види разлоге за многобројне преводе својих књига.


Писац је рекао и да му никако не прија окружење модерних тржних центара, да се не осећа баш пријатно у супермаркетима и да никако не воли када на њиховим полицама види књиге - које никада не би купио ни у самопослузи, баш као ни на аеродромима.

ТУРНЕЈА КРОЗ СРБИЈУ

ГОСТ из Грчке Димитрис Сотакис је са својим домаћинима из куће "Клио" имао малу турнеју по Србији. Одмах после Београда, сусрео се са читаоцима својих романа и у Новом Саду, Великом Градишту, Пожаревцу и Бору.