НАЈБОЉИ филм у Главном такмичарском програму овогодишњег Феста је драма "Дивљина" редитеља Пола Дејноа, коме је припала и награда "Београдски победник", у конкуренцији 14 остварења из света. Награду жирија освојио је крими-трилер "Црни анђео", у режији Луиса Ортеге, а за најбољу режију награђена је редитељка Надин Лабаки за филм "Капернаум".

Главну награду Феста "Београдски победник" понео је и наш редитељ Горан Радовановић, који је документарно-играним филмом "Случај Макавејев или процес у биоскопској сали" тријумфовао у домаћој такмичарској селекцији "Српски филм".


Прочитајте још: Пантелић: Фест велики потенцијал, треба му и већи буџет


Препуно гледалиште Сава центра поздравило је синоћ и остале лауреате, на церемонији којом је свечано завршен 47. Фест. Најбоља глумица Главног такмичарског програма је Грасијела Борхесу, која је бриљирала у драми "Спокој", најбољу мушку улогу остварио је Матеј Земљич у филму "Последице", за сценарио је награђен Иван Салај за "Осми повјереник", а најбољи дебитант је глумац Зан Али Рефезаиз у филму "Капернаум". Жири је наградио и Ивана Марковића, директора фотографије филма "Био сам код куће, али" Ангеле Шанелец, који је у Берлину освојио Сребрног медведа за најбољу режију.

"ЂУКЕЛИЋ" ЗА "ШАВОВЕ" НАГРАДА "Небојша Ђукелић" припала је "Шавовима" Мирослава Терзића, а Специјалну награду овај жири доделио је филму "Сам самцат". Радовановићев "Случај Макавејев или процес у биоскопској сали" понео је и "Политикину" награду "Милутин Чолић". Најбољи филмови 47. Феста, по оцени жирија ФИПРЕСЦИ Србија су "Капернаум" и "Шавови", међународни жири ФЕДЕОРА такође је наградио "Капернаум", док је награда "Мерлинка" за најбољи queer филм отишла остварењу "Дивљи" редитеља Камија Видала Накеа.

У селекцији "Српски филм" награду за најбољег редитеља понео је Бобо Јелчић за "Сам самцат", а за сценарио Миха Мазини за "Избрисану".

У категорији за најбољу глумицу тријумфовала је Снежана Богдановић ("Шавови"), а лауреат награде за најбољег глумца је Тихомир Станић, ("Делиријум тременс"). Најбољи деби у овој селекцији остварила је Барбара Векарић, редитељка комедије "Алекси".


ЈОШ ЈЕДНА ШАНСА ЗА ГЛЕДАОЦЕ ДА ВИДЕ НАЈБОЉЕ ФИЛМОВЕ

Једна улазница за све

ЗА љубитеље филма који нису успели да погледају оно што су желели током 47. Феста, данас (а и сутра у Кинотеци) ће се одржати Фест на бис. На репертоару су најтраженији филмови са фестивала. А још једну прилику да надокнаде пропуштено гледаоцима нуди "Комбанк дворана", у оквиру акције "Једна карта за све пропуштене филмове фестивала", која ће се одржати сутра. Р. Р.