НАЈАВЉЕНА као "тужновесела прича за широке народне масе", премијера представе "М.И.Р.А." (концепт, режија и дизајн сцене Андраш Урбан) - сутра ће обележити три деценије постојања Битеф театра.

Прочитајте још: ПОЗОРИШНА КРИТИКА: Ни колач, ни огледалце

Инспирисана ликом и делом Мире Траиловић, идејног творца и оснивача позоришта (као и истоименог фестивала који је био "камен темељац" за нову београдску сцену), представа је окупила глумачку екипу предвођену Мирјаном Карановић. У подели су и Сузана Лукић, Анђела Јовановић, Исидора Симјановић и Горица Регодић. Композитор је Ирена Поповић, "живу" музику на сцени изводе Данило Тирнанић и Иван Мирковић, костимограф је Марина Сремац, док је сценски покрет био задатак за Аника Киша.

Прочитајте још: Улазак у туђе ципеле

Занимљиво је да је велики јубилеј најављен на археолошком локалитету Виминацијум - у "Плавој соби" са изложеним бистама осамнаест римских императора. Миомир Кораћ, директор "Виминацијума", и Милош Латиновић (директор Битеф театра) сложили су се да би у складу са традицијом нашег угледног фестивала, овај локалитет могао бити амбијентална сцена за извођење неког од будућих наслова.

У складу са почетном идејом да Битеф театар увек буде позоришна авангарда, задатак куће и даље остаје ексклузивност, посебност и јединственост: три особине које одликују и Научно-истраживачки центар "Виминацијум".

Иначе, сутрашње вече само је почетак прославе јубилеја, чији део је и програм "И даље у завери": Весна Богуновић и Јелена Стојановић осмислиле су изложбу и перформанс чије ће извођење (11. и 12. марта) симболично трајати, без престанка - 30 сати. Намера ауторки је да реконструишу уметничку, естетску и етичку димензију позоришних представа и аутетичност стваралаштва из сачуваних вузуелних, текстуалних, музичких и осталих података.

АНЕГДОТЕ И ЕТИКЕТЕ

НИКАД ми нико није послао незарађени новац, никад нисам добила на лозу, ништа лако постигла... А кад године буду прошле, остаће анегдоте и етикете које најмање подносим: да сам била сналажљива, ентузијаста, упорна, лепршава - речи су Мире Траиловић, које је редитељ Андраш Урбан, између осталог, одабрао за најаву своје представе.