КРИМИ-драма "Црни анђео" славног аргентинског редитеља Луиса Ортеге, која је светску премијеру доживела на прошлогодишњем Кану, стигла је у Главни такмичарски програм 47. Феста као један од највећих фаворита. Звезда филма, глумац Ћино Дарин, освојио је нашу публику шармом и пре пројекције "Црног анђела" када је у Сава центру овогодишњи "фестивал фестивала" свечано прогласио отвореним.

Прочитајте још: ФЕСТ: Три филма у трци за награде

На почетку разговора за "Новости", после неколико дана у нашем граду, изјавио је да се "заљубио у Београд, јер су људи тако отворени и неконвенционални, и подсећају га на његов Буенос Ајрес".

Дарин, који потиче из породице глумаца три генерације (његов отац, Рикардо Дарин, обележио је аргентинску кинематографију), започео је каријеру 2010. у позоришту и у ТВ серијама које су га учиниле једним од најпопуларнијих младих глумаца, а улога у филму "Смрт у Буенос Ајресу" донела му је и прву међународну награду. Од 2015. Дарин је у Европи снимио 12 филмова, а данас живи у Мадриду.

Филм "Црни анђео" снимљен је по аутентичним ликовима двојице физички веома лепих криминалаца и серијских убица, Карлоса и Рамона (један је познат као тренутно најдуже затворени заточеник у аргентинском затвору), а у прилог филма говори и чињеница да је његов продуцент био славни Педро Алмодовар.

Прочитајте још: ПРЕМИЈЕРА ФИЛМА "ШАВОВИ": Глас мајкама чије су бебе нестале

- Још док смо припремали филм, Ортега нам је рекао да увек треба да имамо на уму ремек-дело "Бони и Клајд", јер има много сличности са нашом причом - љубави две особе, а у "Црном анђелу" је реч о љубави два пријатеља, криминалца, који заједно пљачкају и убијају. Лоренцо Феро, који игра Карлоса и ја, прочитали смо и књигу интервјуа са људима на којима се засновају наши ликови, а аутор књиге, Родолфо Палациос, био је један од сценариста филма - каже Дарин, истичући да му је Ортега дао слободу да створи лик какавсам жели.

Ћино Дарин

Оно што је на крају урадио, истиче, није било засновано на стварним карактеристикама:

- Смишљао сам његове особине. Психологија криминалца се не разликује превише од психологије нас, обичних људи. Дошао сам до сазнања да и убице могу да буду шармантне, занимљиве, лепо васпитане и хумане у једном тренутку, а у другом да убију све око себе, и управо је то оно што је застрашујуће.

Карлос, по коме је настао филм, делује нежно на први поглед, има плаве локне, изгледа као анђео, баш као лик у "Црном анђелу", а свирепо убија људе, као и Рамон, његов пријатељ кога играм.

На питање да ли је то, заправо, и главна тема којом се бави филм - да у многим људима постоји тренутак када могу да постану зли, и да је тешко препознати лоше људе, Дарин каже:

- Парафразираћу редитеља Ортегу, који је изјавио да ако ђаво постоји, он је веома очаравајући. Мислим да је то и поента "Црног анђела", да анимира гледаоце да мало завире у себе и своју душу, и искрено се преиспитају на шта су све спремни у животу да би опстали. Јер, свако од нас мисли да је добар човек, искрен, племенит, да никада не би неком другом учинио зло, а онда наиђе ситуација која из њега извуче најгоре. Пример за то су ратови, али и у мирно време, у свакодневном животу, сведоци смо шта су све у стању да нам ураде моћници и политичари да би дошли до што више новца и власти. И они су црни анђели наших живота, нису то само криминалци са улице.

ПРЕМИЈЕРА КУСТИНОГ ДОКУМЕНТАРЦА

ДУГООЧЕКИВАНИ документарац Емира Кустурице, "Пепе, један узвишени живот", који је светску премијеру доживео на прошлогодишњем фестивалу у Венецији, публика Феста имаће прилику да види вечерас у "Комбанк дворани" у 19.30, у Програму ван конкуренције. У свом новом филму, Кустурица је oвековечио легендарну личност - бившег уругвајског председника Хосеа Пепеа Мухику, јединог политичара који, како је изјавио, није био корумпиран. Кроз серију разговора са Мухиком, он нам даје причу о смислу живота кроз филозофску, политичку, естетску и поетску визуру.