ГЛАВНИМ фаворитом за овогодишњи Оскар и венецијанским победником, филмом "Миљеница" Јоргоса Лантимоса, пред препуном двораном Сава центра у петак увече је свечано започео 47. Међународни филмски фестивал (Фест).

Церемонија отварања започела је обраћањем Југослава Пантелића, уметничког директора Феста, који је истакао значај овог фестивала, подсећајући на наше филмске великане и недавно преминулог светски цењеног редитеља Душана Макавејева, коме је овогодишњи Фест постхумно доделио Награду "Београдски победник" за изузетан допринос филмској уметности.

- Фест има своје симболе, Фест је и сам симбол овог града који мора бити сачуван. Фест мора увек да иде напред и да остане оно што је и био када је настао. Фест нам је потребан, јер нас учи кроз филмове које гледамо – рекао је Пантелић, истичући да је један од његових симбола и Милена Дравић, прва добитница установљене Награде „Београдски победник“ (2015) за изузетан допринос филмској уметности, а публика је овацијама одала почаст легендарној глумици.

Вишеминутним аплаузима испраћено је и име овогодишњег лауреата Душана Макавејева, и његове супруге Бојане Макавејев која је била у гледалишту, а Пантелић је подсетио да је управо Мак, филмска и урбана легенда наше културе, био не само један од оснивача овог фестивала, него му је и „кумовао“ - управо је он предложио Милутину Чолићу назив Фест.

У име великана који је обележио не само домаћу, него и европску и светску кинематографију, награду је примила глумица Анита Манчић, која је у његовом филму „Горила се купа у подне“ остварила најзначајнију филмску улогу у каријери.

- Мак, знамо да си спречен да вечерас примиш „Београдског победника“. Замишљамо да кажеш ово: „Ја изгледа нећу доживети ту победу. Али, ви остали, победу сигурно заслужујете. Слобода или ништа“ – изјавила је Анита Манчић цитирајући Макавејева и примајући признање које јој је уручио Пантелић, а публика је испратила овацијама.
Овогодишњи фестивал, који и својим насловом „Без заштите“ одаје почаст славном редитељу, званично је прогласио отвореним аргентински глумац Ћино Дарин, звезда филма „Црни анђео“ који ћемо видети у Главном такмичарском програму (нашој публици је познат као партнер Пенелопе Круз у „Краљици Шпаније“, једном од најгледанијих филмова прошлогодишњег Феста).

- Драго ми је што имам прилику да видим толико много гледалаца испред филмског платна, и да кажем оно што очекујете од мене – Фест је отворен и може да започне – рекао је Дарин, који се духовото захвалио бутику модног креатора Бате Спасојевића који му је дао гардеробу, пошто му је пртљаг залутао на аеродрому и није имао шта да обуче за отварање фестивала.

Водитељи церемоније отварања, глумци Јелена Гавриловић и Зоран Пајић, истакли су да у десет фестивалских дана пред нашу публику стиже рекордни број премијерних филмова - чак 125, међу којима су победници светских фестивала, кандидати за Оскар, холивудски хитови, као и храбра ауторска остварења нове генерације редитеља.ЦРВЕНИ ТЕПИХ

ЦРВЕНИМ тепихом Сава центра синоћ су прошле бројне личности из нашег културног и јавног живота, као и гости Феста. Међу њима су били руски балетан Олег Ивенко, који у филму „Бела врана“ у режији Рајфа Фајнса игра Рудолфа Нурејева, глумица Нада Шаргин, редитељи Лазар Бодрожа, Бојан Вулетић, позната румунска редитељка Јоана Урикару (чланови фестивалског жирија), глумица Сања Вејновић, Радослав Рале Зеленовић, Јелена Триван, председница Управног одбора Филмског центра Србије, глумци Славен Дошло, Никола Вујовић, Мате Милосављевић...