Меша Селимовић Ломпару и Вукадиновићу

М. МИРКОВИЋ

петак, 22. 02. 2019. у 09:38

Меша Селимовић Ломпару и Вукадиновићу

Фото З. Јовановић

Престижна награда "Новости" за књигу године подељена на равне части песничкој збирци и монографији. Лауреати добили по 20 гласова чланова Великог жирија, који је чинило 60 истакнутих критичара

ПРЕСТИЖНА награда "Меша Селимовић" за књигу године припала је песнику Алеку Вукадиновићу за збирку "У ватри се бог одмара" ("Конрас", Београд и Културни парк Ковионица, Кутлово) и професору др Милу Ломпару за књигу "Црњански - биографија једног осећања" ("Православна реч"), који су са по 20 гласова "поделили" признање. Велики жири "Вечерњих новости" по 31. пут окупио је чак 60 истакнутих књижевних критичара, теоретичара и књижевних историчара, који су предложили укупно 109 књига.

Подносећи извештај о раду жирија, новинар Драган Богутовић, који је са Огњеном Лакићевићем оснивач ове награде, подсетио је да је сваки члан жирија могао да изабере по пет књига, а рок за предају гласова био је 4. фебруар:

- До тог датума стигао нам је и избор Драшка Ређепа, који нам је послала његова породица. Било је то последње што је овај врсни есејиста и критичар, који је преминуо 29. јануара, стигао да напише. Из поштовања према његовом делу и наклоности према "Мешиној" награди, у чијем је жирију пуне три деценије, уважили смо његове предлоге и сврстали их уз остале.

Прочитајте још - НАГРАДА "МЕША СЕЛИМОВИЋ": Последњи гласови Великог жирија

Изјашњавање чланова Великог жирија трајало је пуних 15 дана, на страницама "Вечерњих новости", пред очима најшире читалачке публике, што овакав начин избора чини јединственим и атрактивним.

Лауреат Алек Вукадиновић Фото Ж. Кнежевић

Лауреат Алек Вукадиновић, кога је болест спречила да присуствује проглашењу, послао је писмо захвалности у којем је навео:

- Меша Селимовић се изјашњавао као Србин. Један од највећих српских писаца од како постоји српска књижевност. Изражавао се питијски, гномски, књижевно и филозофско преплитали су се у свакој његовој речи. Био је живи мудрац. После више књига приповедака, у српску књижевност су просто банули романи "Дервиш и смрт" и "Тврђава". Књижевна ремек-дела, која су прославила како писца тако и српску књижевност. Та слава и даље траје и не назире јој се крај. Зато се сваки добитник ове награде, као и ја, један од овогодишњих добитника, осећа овенчан овим признањем, као осијан.

Бранислав Ђорђевић, Драган Богутовић и Професор др Мило Ломпар

Напомињући да је са радошћу примио вест да је добио награду која носи име великог писца Меше Селимовића, Ломпар је рекао:

- Поред моје личне радости, нарочито ми је било драго што је светлост јавне пажње пала на Милоша Црњанског, јер је на дело највећег модерног српског писца често - са рђавих и горих разлога - падала тамна сенка наше јавне пажње. Драго ми је и због издавача, "Православне речи" из Новог Сада, као и због околности да је ово прва књига научне, критичке књижевне есејистике која је добила ову награду. Тако је одато признање истрајном раду бројних проучавалаца који унапређују наша знања о књижевној уметности као уметности најтананијих осећања и мисли: вечно заокупљених човековим местом у свету.

Награда, која се састоји од скулптуре са ликом великог писца, повеље и новчаног износа, биће уручена следећег месеца на свечаности у Народном позоришту.


БИОГРАФИЈЕ

Алек Вукадиновић, рођен 1938. у Милованцу код Пећи, школовао се у Андријевици и Београду, у коме стално живи од 1956. Објавио је књиге песама "Први делиријум", "Кућа и гост", "Трагом плена и коментари", "Далеки укућани", "Укрштени знаци", "Ружа језика", "Песнички атеље"...

Мило Ломпар, рођен 1962. у Београду, историчар је књижевности, професор Српске књижевности 18. и 19. века и Културне историје Срба на Филолошком факултету и Историје српске културе на Православном богословском факултету. Председник је Задужбине Милоша Црњанског - коме је посвећена и награђена књига. Објавио је четири монографије о делу Црњанског.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

SALE

22.02.2019. 11:47

Bravo, uspeli su postmodernisti u svojoj nameri da unize umetnost i da se uz jednog pesnika " ravnopravno " nađe onaj koji nije smeo ni da bude u konkurenciji za nagradu Meša Selimović. Samo proza i poezija treba da budu u knkurenciji za nagradu a ostali sa svojim esejima, književnim analizama treba da konkurišu za nagradu koja bi nosila ime nekog književnog kritičara, teoretičara. Što se tiče poezije, mogi se ponašaju kao da nije počeo 21. vek i sa njim autentični pesnički i prozni glasovi.

Марко из Требиња

22.02.2019. 12:28

Ломпарова књига је изврсна, Алекова је просечна. Ломпар није звао ни једног критичара да гласа за њега, Алек је безобзирно и упорно звао све.

Šumadinac

22.02.2019. 13:29

Ko se to krije iza imena Sale i Nađa pokušavajući da ospori vrednost književnog dela jednog Mila Lompara,izvanrednog profesora,vrhunskog književnika...i istoričara,kakvih je u Srbiji nažalost-veoma malo?!!!

Morlak

22.02.2019. 14:28

Samo da podsetim da je pre više nedelja sa zgrade na Dorćolu u kojoj je živeo i preminuo veliki Meša Selimović ukradena metalna ploča koja je bila spomen njemu. Nadam se da će neko čija je to odgovornost ovo pročitati, novu ploču staviti i možda (ali sumnjam) lopove uhvatiti.

Предраг Вулин

22.02.2019. 15:35

Професор Ломпар је својом задивљујућом студијом "Дух самопорицања" успео да скине Србију са апарата...

boki

22.02.2019. 16:30

Nagrada nosi ime pisca i čudno je koliko naučnici koji su glasali forsiraju kolege naučnike. Mislim da postoji velika razlika između naučnika i pesnika, ne mogu biti u istoj konkurenciji. Naučno delo podleže koroziji, pesničko ako je autentično - ne. A ako se prisetimo velikih pesnika iz prošlosti, njima nagrade nisu ni bile potrebne. Zamislite Šelija da dobija neku nagradu kritike njegovog vremena.....Pravi pesnici su uvek bili buntovnici....i kritičari strahuju od tih buntovnika....

Марко из Требиња

22.02.2019. 17:54

Критичари гласају. А за 31 годину само је ова есејистичка књига успела да победи, и то деобом првога места. Толико о форсирању. А књиге критичара не застаревају, ако су добре, на исти начин као песничка и прозна дела. Студије Јована Скерлића, Богдана Поповића, Милана Кашанина, Зорана Мишића, Николе Милошевића, Новице Петковића лепо сведоче о томе. Нестали су многи песници и приповедачи из Скерлићевог времена, али он није. Неће нестати ни Ломпареве књиге о Црњанском, све док је Црњанског.