НАГРАДА МЕША СЕЛИМОВИЋ: Последњи гласови Великог жирија

В. Н.

петак, 22. 02. 2019. у 08:04

НАГРАДА МЕША СЕЛИМОВИЋ: Последњи гласови Великог жирија

Меша Селимовић

Књижевни критичари бирају књигу године (15): Име добитника 31. престижне награде биће саопштено на конференцији за новинаре која се одржава у петак у Вуковој задужбини

Књижевни критичари бирају књигу године (15): Име добитника 31. престижне награде биће саопштено на конференцији за новинаре која се одржава у петак у Вуковој задужбини.

СЛАЂАНА ЈАЋИМОВИЋ (БЕОГРАД)

1. “ЦРЊАНСКИ - БИОГРАФИЈА ЈЕДНОГ ОСЕЋАЊА” Мило Ломпар (“Православна реч”)

2. “СТИХ И ПАМЋЕЊЕ” Александар Јовановић (“Службени гласник”)

3. “ПОЕТИКА ЧИСТОГ ДАХА” Валентина Хамовић (“Службени гласник”)

4. “ПРЕЛЕСТ” Филип Грбић (“Вулкан”)

5. “У ВАТРИ СЕ БОГ ОДМАРА” Алек Вукадиновић (“Конрас”)

Настојећи да означи духовно и егзистенцијално тежиште личности Милоша Црњанског, М. Ломпар луцидно указује на вишеструко осећање стварности и пишући о судбини великог писца пише и о судбини наше културе. У студији о поезији и поетици Милосава Тешића, А. Јовановић минуциозно анализује општа начела поезије једног од највећих српских савремених песника и интерпретира неке од његових најзначајнијих песама. Књига В. Хамовић прва је значајна монографија посвећена поезији и прози Милована Данојлића, а посебна пажња усмерава се на феномен детињства и концепт “наивне песме”. Роман Ф. Грбића горка је, духовита и иронична прича о модерном јунаку, разапетом између порока и осећаја дужности, одбачених идеја и суморне испразности садашњости. У песничкој збирци А. Вукадиновић, у свом препознатљивом лирском рукопису, потврђује своје високо место у савременој српској поезији.

ШЕФКЕТ КРЦИЋ (НОВИ ПАЗАР)

1. “СРЦЕ КРУГА” Ристо Василевски (“Арка”)

2. “У ВАТРИ СЕ БОГ ОДМАРА” Алек Вукадиновић (“Конрас”)

3. “МАПА БОЛНИХ МЈЕСТА” Брахо Адровић (“Пегаз”)

4. “ТУЂИНЕ” Игор Маројевић (“Лагуна”)

5. “А БРИСЕЛ СЕ ДА ПРЕХОДАТИ ЛАКО” Ненад Шапоња (“Сајнос”)

У случају Р. Василевског ваља рећи да се ради о светском писцу који потиче са Балкана и који јавности упућује суптилне и етичке молитве за мир и будућност не само свог, већ и сваког другог народа. А. Вукадиновић је стваралац ненаметљиве и необичне симболистичко-феноменолошке имагинације за чије је дело велики естетичар др Вујадин Јокић својевремено написао да је после Ујевића највећи југословенски песник. Санџачки поета, Б. Адровић тек у новије време доживљава препород и афирмацију. Његово ново дело најбоље сведочи о његовим животним погледима на дуњалук. И. Маројевић је свој роман поделио у три целине (Бока и Херцеговина, Београд и “Под ведрим мргодним небом”), а на једном месту је записао реченицу за памћење: “Ако је живот борба, смрт је победа”. Књига Н. Шапоње сведочи да је реч о стваралачком поступку оригиналног и необичног аутора, који промишља данашњи дуњалук на нормалан али и специфичан начин.

ГОРДАНА ВЛАХОВИЋ (КРУШЕВАЦ)

1. “ВЕНАЦ ЗА ОЦА” Весна Капор (СКЗ)

2. “А БРИСЕЛ СЕ ДА ПРЕХОДАТИ ЛАКО” Ненад Шапоња (“Сајнос”)

3. “ИЗМАГЛИЦА” Ранко Павловић (УК Р. Српске)

4. “У ВАТРИ СЕ БОГ ОДМАРА” Алек Вукадиновић (“Конрас”)

5. “БЕОГРАДСКИ ТРИО” Горан Марковић (“Лагуна”)

Новом књигом В. Капор потврђује своје приповедачко умеће на задовољство читалаца. Њен венац је састављен емотивно, мудро, поетским сликама освежено. Н. Шапоња путујући кроз простор, путује кроз књижевност, кроз трагове различитих цивилизација и начина размишљања. Уз сагледавање културно-историјских прилика, уз географска подсећања, ироничан став према нашим (не)приликама, његова књига се даде преходати лако и са уживањем. Р. Павловић мудрошћу, фином поетском жицом пише “пјесме које траже душу”, али и песме које залазе у метафизичка проматрања смисла постојања света који није наклоњен човеку. Збирку А. Вукадиновић адликују духовност, морални кодекси за страдалнике, али и осуда зла у свету ненаклоњеном не само песницима, него сваком добром бићу. Г. Марковић гради занимљиву, духовито-ироничну, у основи трагичну причу о времену ИБ, учешћу познатих личности политике, о Лоренсу Дарелу, о љубавном троуглу, мржњи и кајању.

НЕБОЈША ЛАЗИЋ (БЕОГРАД)

1. “У ВАТРИ СЕ БОГ ОДМАРА” Алек Вукадиновић (“Конрас”)

2. “АВАНГАРДНИ МИТ ЧАПЛИН” Бојан Јовић (“Службени гласник”)

3. “ВЕНАЦ ЗА ОЦА” Весна Капор (СКЗ)

4. “ЗНАМЕЊА И ЗНАЧЕЊА” Марија Јефтинијевић Михајловић (Институт за српску културу, Лепосавић)

5. “ЛУДВИГ” Оливера Оља Јелкић (“Чигоја”)

Наслов другог циклуса збирке А. Вукадиновића, “Рекох себи: У ватри се Бог одмара”, поетска је кичма читаве књиге, образац њеног густог језичког ткања, испресецаног бројним неологизмима и брујем и сазвучјима алитерација и асонанци. У богато илустрованој књизи Б. Јовић Чарлија Чаплина и његово дело доживљава као уметничку жижу у којој се преламају зраци најбитнијих авангардних стремљења у првим декадама 20. века. У збирци кратких прича В. Капор брише, по њеном схватању, вештачку границу између поетског и прозног казивања. У првој причи, успева да прекорачи праг личног и да пружи читаоцу увид у поље општег бола. Поднасловом књиге “Огледи о српској књижевности Косова и Метохије” М. Ј. Михајловић показује да не признаје границе, које одвајају српске ауторе који живе у јужној провинцији Србије у односу на оне северно од њих. О. Јелкић у свом роману описује необичан пут који Лудвига ван Бетовена води од Беча до удаљеног замка Шлос у Срему.

Прочитајте још - Сутра стиже нови лауреат

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације