МИНИСТАРСТВО културе и информисања подржало је иницијативу Издавачког предузећа "Просвета" за реновирање и ревитализацију књижаре "Геца Кон", која је пре десет година проглашена културним добром Републике Србије.

- Министарство културе и информисања препознаје књижару "Геца Кон" као важну културну тачку центра Београда, која повезује традицију међуратног, послератног и савременог књижарства. Апелујемо на све појединце, државне и градске чиниоце да помогну остварењу ове замисли, да се "Геца Кон" поново оживи - наводи се у писму које је Издавачком предузећу "Просвета" упутио министар културе Владан Вукосављевић као одговор на иницијативу да се држава више ангажује око ревитализације књижаре "Геца Кон", која је културно добро Србије.

- Министарство ће испитати могућности да и само допринесе овом пажње и подршке вредном подухвату, јер се књижара налази у поседу привредног субјекта - речено је даље у писму које је као одговор на иницијативу ИП "Просвета" упутио министар културе Владан Вукосављевић.

ПРОЧИТАЈТЕ И:ИП "Просвета": Нови челници, а старе бољке

Подсећамо, Издавачко предузеће "Просвета" је прошле недеље упутило иницијативу на адресе највиших државних органа да се одобре посебна средства за реновирање и ревитализацију књижаре "Геца Кон", која је статус културног добра Републике Србије добила пре тачно десет година - али у њу до сада није уопште улагано.

Владан Вукосављевић

ЖИВИ ДЕО КУЛТУРЕ

Упркос тешкоћама које је имало од времена неуспеле приватизације, ИП "Просвета" даје све од себе да у књижари не само са поштовањем очува дух Геце Кона, што нам је и обавеза, већ да и својим активностима допринесе да ово културно добро живи и остане не само живи део српске културе, него и постане препознатљиво место на културној и туристичкој мапи Србије - наведено је у писму које је потписао генерални директор "Просвете" Драган Миленковић.