ФИЛМ Мирослава Терзића "Шавови", настао на основу истините приче жене која сумња да је њена беба, за коју јој је речено да је умрла по рођењу, заправо отета, имао је протекле недеље успешну светску премијеру у селекцији "Панорама", на 69. Берлиналу. Доказ за то су распродате сале на премијери и репризним пројекцијама, али и две награде које су већ стигле на адресу екипе "Шавова": Терзићева драма прво је добила награду Europa Cinemas Label, као најбољи европски филм у програму "Панорама", а јуче је наш филм освојио и Другу награду публике.

А све је почело овацијама у пуној сали и аплаузима којима је публика, по завршетку премијерног приказивања, дочекала српску екипу, предвођену редитељем Терзићем и главном глумицом Снежаном Богдановић.

Прочитајте још: "Шавови" најбољи европски филм!

- Утисци из Берлина су предивни. Премијера "Шавова" је, по свему, била одлична, пуна сала и публика која одлично реагује на филм. Све што један редитељ може да пожели. Гледаоци су ме, у позитивном смислу, изненадили јер су реаговали и на неким неочекиваним деловима филма - овако је, за "Новости", из Берлина, редитељ Мирослав Терзић сумирао прве утиске.

И новинари из целог света, на веома посећеној конференцији, у готово једносатном разговору са екипом "Шавова" (у којој су, осим Терзића и Богдановићеве, били и Марко Баћовић, Јелена Стојиљковић, Павле Чемерикић и продуцент Уликс Фехмиу) имали су много питања.

- Било је доста занимљивих запажања. Интересовали су се за случај који нам је послужио као основа за филм. Многе од њих је, по сопственом признању, узнемирила тема несталих беба, били су дирнути филмом - каже редитељ, који је пре "Шавова" потписао и хваљени трилер "Устаничка улица".

ДЕТЕ ФЕСТА ВЕОМА се радујем домаћој премијери, и то баш на овом фестивалу. Ја сам дете Феста, од тинејџерских година био сам његов стални посетилац, а једно време сам чак и радио на Фесту. Сада сам у прилици да мој филм буде у селекцији, И то ме веома радује, нарочито јер се "Шавови" налазе међу одличном конкуренцијом - казао нам је Мирослав Терзић.

Одмах после светске премијере на Берлиналу, изашле су и прве критике, које су и више него похвалне. Угледни портал Cineuropa је "Шавове" назвао "најбољим српским филмом још од 'Кругова'", а атмосферу филма упоредио са остварењима великог Романа Поланског...

- Поланског много волим, и ако је неко видео његов траг у мом филму, то је велики комплимент. Уопште, све критике и наступ у Берлину премашили су сва наша очекивања. Срећни смо и презадовољни оваквим почетком филма.

Према речима редитеља, "Шавови" би се жанровски најбоље могли описати као "драма испричана у трилер маниру". Прича о несталим бебама, коју третира филм, траје деценијама, нажалост, без епилога. На наше питање шта је њему било најважније у тој причи и која је порука филма, Терзић одговара:

- Ми смо се, заправо, бавили једном интимном причом, мајчином потрагом. Била нам је жеља да прикажемо једну храбру жену која се бори за истину. Нисмо се толико бавили системом, или механизмом самог злочина, колико тиме шта такав злочин чини људима, породицама и њиховим животима и после много година.

Прочитајте још: Берлинале: Награда "Златни медвед" за филм "Синоними"Прича је инспирисана истинитом судбином једне Дринке, коју је сценаристички уобличила Елма Татарагић. По речима Мирослава Терзића, од тренутка када је направио интервју са Дринком, знао је да ће је на великом платну играти баш Снежана Богдановић.

- Једноставно, она је била први и једини избор. Нисам се преварио, а то су потврдиле и похвале критичара. Она је врхунска глумица, а у "Шавовима" је направила предивну улогу.

И док немачка и светска публика већ дели утиске о "Шавовима", домаћи гледаоци ће ову драму видети премијерно 1. марта (19.30, "Комбанк дворана"), на Фесту.