У Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат стигао је необичан поклон из Јапана за Дан државности Србије: потписана књига и три фотографије Харукија Марукамија, најславнијег модерног јапанског писца.

Како се наводи у саопштењу Адлигата, материјале је поклонио анонимни јапански донатор и библиофил, Марукамијев пријатељ, с којим се спријатељио и председник Адлигата Виктор Лазић током недавног боравка у Јапану, а који је желео да остане анониман.

Харуки Маруками, познат по делу "Норвешка шума", један је од најпознатијих савремених јапанских писаца надреализма и добитник више престижних књижевних награда.

Његове књиге и приче су бестселери у Јапану а и у свету су продате у више милиона примерака на педесет језика. Критичари га сматрају важном фигуром у постмодерној књижевности а "Гардијан" га је похвалио као "једног од највећих живих светских романописаца".

За Адлигат Маруками је потписао прво енглеско издање књиге "1Q84" у којој аутор описује Орвелову 1984. у односу на догађаје из стварне 1984. године. Прво издање је иначе било распродато у првом дану продаје, док је у првих месец дана продато више од милион примерака.

Председник Адлигата, књижевник и адвокат Виктор Лазић, изјавио је овим поводом да је "господин Маруками добро познат и омиљен у српској јавности".

"Зато нам је веома драго да нам из Јапана стижу баш ови дарови. Господин Маруками је иначе веома повучен и до њега доћи није нимало лако, а свака ситница у вези с њим у Јапану достиже баснасловне суме. Поносни смо да ће управо Адлигат у овом делу Европе бити у могућности да живот и рад овог великог писца прикаже на један аутентичан и другачији начин", преноси у саопштењу Адлигат Лзићеве речи.

Прочитајте још: Садња српских шљива у јапанском граду Хофу на Сретење

Пакет је из Јапана послат преко Лондона, а представници Адлигата су га дочекали на аеродрому усред ноћи.

"Мени су најавили овај поклон још док сам био у Јапану. Надао сам му се, али нисам веровао да ће се остварити. У Адлигату смо сви били на ногама целу ноћ, обрадовали смо му се као мало дете чоколади", казао је Лазић и додао да ће ове вредне материјале посетиоци моћи да виде на сталној поставци Музеја књиге и путовања већ у току следеће недеље.

У пакету који је Адлигат примио за Дан државности нашла се и фотографија Владимира Путина и Барака Обаме коју су обојица председника потписали.

"Док сам био у Јапану, у Београду је боравио Путин и природно се разговор с јапанским колегама водио и о модерној политици. Рекао сам колегама да немамо Путинов потпис, а мој јапански пријатељ је имао прилике да руског председника и лично упозна. Ова фотографија са аутентичним потписима нас је заиста изненадила а и изрази лице руског и америчког председника на фотографији су веома интересантни", навео је Лазић.