НЕДЕЉА прође у знаку племенитости и љубави. О томе смо разговарали са Ђуричин Радом, нашом глумачком громадом, и чланицом жирија "Новости" за "Најплеменитији подвиг године".

* Да ли племенитости и солидарности има више него што мислимо?

- Верујем да је највише добрих људи на свету. Дугогодишње писање вашег листа о подвизима само је једна у низу потврда тога.

* Генерално гледано, ипак нам фали мало више људскости?

- Свесна сам постојања зла, али и чињенице да зло не може уништити лепоту, доброту и да нам не може одузети љубав и срећу.

* Како се одупрети злу?

- Ружноме и злу, управо се најбоље можемо одупрети примерима лепоте и племенитим садржајима. Нама, који се бавимо уметношћу, то треба да буде примарни задатак. У том настојању морамо се увек молити Богу да никог не замрзимо, јер то води у искључивост.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Рада Ђуричин: Лјубав не може умрети* Често вам је у мислима ваша омиљена песникиња Десанка Максимовић...

- Она би говорила: "Данас многе пријатеље не бих имала да нисам умела да заборавим примедбе на рачун мене и моје поезије." Мени то лично много помогне да боље разумем разне поступке и речи, и да чешће праштам.

* У којим представама вас можемо гледати?

- Имам, богу хвала, више представа на репертоару београдских позоришта. Прошле године биле су чак и две премијере: "Шупљи камен" и "Мала црна хаљина". Обе представе су на радост и глумаца и публике.

* Шта вам је још обележило протеклу недељу, мимо ваше професије?

- И протекле недеље искористила сам слободно време да одем на Дунав. Ништа ме не може учинити спокојнијом, опуштенијом, од тог сусрета са "господином Дунавом", како је Васко Попа насловио једну своју песму. Као да Дунав однесе некуд све бриге и напетости и усели тако потребан мир.