Скулптурама годинама прете и вода и ватра

М. КРАЉ

среда, 13. 02. 2019. у 14:15

Скулптурама годинама прете и вода и ватра

Славољуб Радојчић скупља воду у кофу, Фото З. Јовановић

Атеље чувеног вајара и професора Славољуба Цаје Радојчића прокишњава и пропада. Градско стамбено предузеће не интервенише

ПОСЛЕ сваке веће кише, или отапања снега, као што је то било недавно, атеље нашег чувеног вајара и дугогодишњег професора Факултета ликовних уметности Славољуба Цаје Радојчића испуне кофе, лавори и друге посуде у које може да се ухвати кишница. На тринаестом спрату зграде у Улици Симе Игуманова, надомак Јужног булевара, Радојчић ствара већ пола века, али је кров над његовим опусом почео да попушта пре пет година. Појавила су се већ и оштећења са којих отпада плафон, а један део цртежа се услед влаге убуђао.

- Као вишегодишњи закупац који редовно плаћа кирију и трошкове одржавања зграде, када се пре пет година појавило прокишњавање, обратио сам се Градском стамбеном предузећу - прича, за "Новости", угледни уметник. - Начињен је и записник у коме је инжењер грађевине, Бане Рогача, констатовао да је цурење и прокишњавање веома опасно и да мора да се санира.

Наиме, оштећење плоча постоји на пет места, а највеће је са стране зида на коме се налазе инсталације кућишта за лифт. У случају кратког споја, услед продора воде, реална је могућност избијања пожара.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Архива, слике, скулптуре


- Донето је решење да се кров поправи, које сам предао служби унутар Градског стамбеног предузећа, која се бави тим интервенцијама, али још чекам - објашњава Радојчић, и додаје да је угрожена трећина од укупне површине крова, која се налази изнад његовог и атељеа недавно преминулог сликара Момчила Моме Антоновића, код кога су прокишњавања била нешто мања.

Како се присећа наш саговорник 1969. године, ове радне просторе, на врху зграде са које се види цео Београд, на све четири стране света, добио је на конкурсу. Поред Антоновића, друга два атељеа припала су Даници Антић (1910-1989) и Градимиру Петровићу (1935-2001). Моминим одласком, Цаја је преостао једини из те прве генерације, који у свој атеље долази свакодневно и вредно ствара.

Славољуб Цаја Радојчић , Фото З. Јовановић

- Сећам се како ми је Чеда Крстић говорио како сам млад добио атеље. Имао сам привилегију да ту радим скоро 50 година - прича нам вајар и даље младог и врцавог духа, али забринут због проблема који још не може да реши. - Чим падне мало јача киша, те плоче се натопе водом, отежају, па се бојим да би једног дана могле и да падну, што такође може да буде веома опасно.

Уметникови радови, фото З.Јовановић

ЧЕКА СЕ ЛЕПШЕ ВРЕМЕ

У ГРАДСКОМ стамбеном предузећу су нам рекли да су, увидом у своју евиденцију, утврдили да им се станари предметне стамбене заједнице, са захтевом за поправку крова, нису обратили све до краја 2018. године: - Тада су нам поднели захтев због прокишњавања, а стручна служба је одмах изашла на терен. Временски услови нису нам дозвољавали да изведемо радове не угрожавајући безбедност радника. Стога вас обавештавамо да ће радови бити изведени чим временске прилике омогуће безбедан рад (суво време без падавина, леда и јаког ветра).


ЛЕГАТ

У АТЕЉЕУ Радојчић чува и оригиналне гипсане моделе радова изливених у бронзи:

- Велика је штета што немамо глиптотеку, какву рецимо има Загреб, јер су ти гипсани модели некада и лепши од бронзе. Жеља ми је да своје радове, као легат, оставим Београду - каже наш познати скулптор.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације