ОЧУВАЊЕ ЈЕЗИКА И ПИСМА: Покренута акција Сачувајмо ћирилицу (ФОТО)

Новости Онлине

12. 02. 2019. у 13:22

ОЧУВАЊЕ ЈЕЗИКА И ПИСМА: Покренута акција Сачувајмо ћирилицу (ФОТО)

Вук Стефановић Караџић

За сада је дизајнирано 10 плаката чија су основа цитати појединих професора, писаца, песника, светитеља и црквених великодостојника, као и фотографије најстаријих ћириличних споменика
Чланови новинарске секције Основне школе ,,Милан Благојевић” из Лучана, са наставницом српског језика, Моником Ружић, и школским библиотекаром, Јеленом Карић, покренули су акцију ,,Сачувајмо ћирилицу”.

Израђени су плакати чији је циљ да подсете на дужност очувања језика и писма. У оквиру акције планиране су многобројне активности.

Прочитајте још - Ћирилица- једино српско писмо

За сада је дизајнирано 10 плаката чија су основа цитати појединих професора, писаца, песника, светитеља и црквених великодостојника, као и фотографије најстаријих ћириличних споменика.

Позивају се сви они који би да подрже акцију очувања српског писма и они који имају било какав предлог за сарадњу, да на мејл casopiskoraci@gmail.com шаљу своје предлоге, утиске и писма подршке овој великој идеји потеклој из мале средине.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Гордана

12.02.2019. 13:50

Фантастични плакати. Колико сам схватила, ово је почетак велике акције. Надам се да ће наићи на добар одзив и да ћемо моћи да прочитамо како све тече и шта се дешава у оквиру акције. Све честитке!

Драга Мирсин Сибничанин

13.02.2019. 11:10

@Гордана - Нажалост, у једном од тих плаката погрешно је приписана једна мисао Милошу Ковачевићу. Та мисао гласи: "Ћирилица је српско писмо, а латиница је писмо српског језика." Ту мисао прва је истакла "Ћирилица" (удружење), па њено ауторство не припада Милошу Ковачевићу, како је изашло на једном плакату, него ту је аутор "Ћирилица" 2004. године, а стварни аутор је био и остао Драгољуб Збиљић, тада председник Извршног одбора "Ћирилице". Ковачевић се учланио у ту "Ћирилицу", али није творац те мисли.

Драга Мирсин Сибничанин

14.02.2019. 09:34

@Гордана - Да. Збиљић је потпуно јасан у својој уистини о српско ћирилици и у вези с њом.. Имате супротно гледиште?

Суштина

15.02.2019. 05:35

@Гордана - Дивна акција, браво децо. Размислите и да је проширите са захтевом да се Гајева латиница престане учити у другом основне. Деци треба шанса да науче и заволе ћирилицу.

Драгољуб Збиљић

13.02.2019. 10:51

Треба честитати деци из Лучана што су се сетила да треба бринути о спасавању српске азбуке. Али, деца не могу знати, јер их у школи не уче о истини -- да нема спаса српској ћирилици док власт (државници у служби народа) не усвоје и примене усаглашен с Уставом Закон о службеној употреби језика и писма и док српски лингвисти у српском правопису не нормирају језик Срба на српском писму, а не на двоазбучју, као да је и даље жив "српскохрватски језик".

Драга Мирсин Сибничанин

13.02.2019. 11:03

Ако ћемо поштено: Вук Стеф. Караџић је први Србин који је с Ђуром Даничићем прихватио да се потпише хрватском латиницом 1850. године када је с Хрватима у Бечу потписивао Књижевни договор у коме се не спомињу ни Срби, ни српски језик ни српско писмо ћирилица. Дакле, може се рећи да Вук јесте последњи реформатор српске азбуке, али и први Србин који је у договору с Хрватима легализовао још једно писмо (гајицу) за писање српског језика из његове реформе. А онда су комунисти полатиничили 90 % Срба.