ЈЕЗИК ОТКРИВА ДУШУ: Отпочео Караван културе говора

Јл. Б.

08. 02. 2019. у 20:43

ЈЕЗИК ОТКРИВА ДУШУ: Отпочео Караван културе говора

Министар Вукосављевић и Гујон Фото Н. Фифић

Заштитно лице француски хуманитарац. Гујон: Желео сам да разумем муке, проблеме и страхове људи на Косову

ПРЕ десет година нисам знао ни реч српског, али сам желео да га научим како бих могао да разумем људе који не говоре страни језик, баке, деке, децу... Желео сам да разумем муке, проблеме и страхове људи на Косову и Метохији, како бих могао о томе да сведочим у Француској. Учећи језик, открио сам душу српског народа. Више сам сазнао о Србији и култури кроз језик и разговор са људима него читајући било коју социолошку књигу на ту тему.

Ове речи хуманитарца Арноа Гујона само су разлог више да баш он, између осталих, учествује у пројекту "Караван културе говора" који је отпочео у петак у Библиотеци града Београда. Удружење "Изражајност", уз подршку Министарства културе и информисања, организује овај пројекат као саставни део акције "Негујмо српски језик".

- Учешће у пројекту доживљавам као једну од највећих награда које сам добио због труда уложеног у учење српског језика - казао је Гујон. - У "Каравану културе говора" причаћу о лепоти и милозвучности српског језика, гипкости синтаксе и ширини његовог речника. Важно је истаћи да је култура говора један од предуслова за успешан живот појединца и целог друштва.

Прочитајте још - ЈЕЗИК ЈЕ ПРАВО ОГЛЕДАЛО ДУШЕ: Ускоро "Караван културе говора" широм Србије, вођа Арно Гујон

Управо о развоју и неговању лепоте говора биће речи на бесплатним радионицама за младе и трибинама које ће бити одржане у Новом Саду (13. и 14. фебруара) и Крагујевцу (21. и 22. фебруара). Поред Гујона, учесници "Каравана..." биће и професор дикције и сценског говора на ФДУ Радован Кнежевић, као и комуниколог и глумац Слободан Роксандић.

- Сведоци смо да се у јавном простору и путем медија говор мења, круни и губи на квалитету. Људи се изражавају све једноставније, уз све чешћу употребу поштапалица. Упркос томе што овакве акције могу да одају утисак "узалудности", с обзиром на став да је језик жива ствар и да се мења, свака култура и цивилизација морају да се супротставе лошим навикама - рекао је министар културе и информисања Владан Вукосављевић.

Акцију "Негујмо српски језик" започео је Секретаријат за културу града Београда у сарадњи са Филолошким факултетом у Београду и Библиотеком града Београда, а њена директорка Јасмина Нинков каже да влада велико интересовање за овај пројекат и да су је звале колеге из библиотека широм Србије са жељом да "Караван" буде реализован и код њих.

ПОКЛОН

ОСИМ мноштва занимљивих говорних вежби, чије ће правилно извођење бити демонстрирано на радионицама, сви који дођу на "Караван културе говора" на поклон ће добити пампур са брзалицом, као подсетник да се само вежбом стиже до савршенства.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Vasa

08.02.2019. 21:48

Arno Gujon, kako to lepo zvuci:Covek, Humanista, Francuz, Srbin.Dovoljno je znati da postoji i samo jedan ovakav covek na svetu, a postiji ih dosta, pa da sam sebi kazes da ima smisla ziveti u ovom svetu.