УГЛЕДНО признање, "Вукова награда", коју додељује Културно-просветна заједница Србије, уручено је у уторак, по 55. пут, у Председништву Републике Србије.

- Ово није награда која се додељује за тренутно надахнуће и моменат инспирације, већ потврда континуитета и вредности - рекао је министар културе и информисања Владан Вукосављевић, који је приметио да досадашње добитнике повезује смелост.

Овогодишњи добитници "Изузетне Вукове награде" су књижевник Перо Зубац, Митровачка гимназија (Сремска Митровица) и Пољопривредна школа са Домом ученика "Соња Маринковић" (Пожаревац).

- Сви ми смо, уверен сам, радили колико смо могли и колико смо умели да бар зрном злата или одсјајем сребра допринесемо народној ризници. Ово високо и драгоцено признање, надам се, прихватамо као подстрек да истрајемо, колико можемо и колико будемо умели, у трагању за смислом стварања - казао је у име награђених Перо Зубац и подсетио на важност речи Вука Караџића да "све што чиниш учиниш у корист и славу свог народа".

Прочитајте још - Награда Вукове задужбине Михаилу Ђоковићу Тикалу

"Вукову награду" за 2018. добили су певач народне музике Предраг Живковић Тозовац, филмски зналац Божидар Зечевић, мецена културе Милутин Игњатовић, музички уметник Смиљка Исаковић, вајар и сликар Лепосава Милошевић Сибиновић, вајар, сликар и графички дизајнер Мирко Мркић Острошки.

Фото: И. Маринковић

- Понети "Вукову награду" је велика част и обавеза. У овим годинама, после неколико признања, могу само рећи да је ово круна мог стваралаштва - каже, за "Новости", Острошки.


Мирко Мркић Острошки Фото: И. Маринковић

Ово признање, које се додељује за изузетан допринос развоју културе, такође је припало драмском писцу и редитељу Братиславу Петковићу, професору књижевности на Филолошком факултету Бошку Сувајџићу, Народној библиотеци "Ресавска школа" из Деспотовца и "Политикином забавнику".

МИНУТ ЋУТАЊА ЗА МОМУ

ЦЕРЕМОНИЈА је почела "Химном Вуку" Стевана Стојановића Мокрањца и минутом ћутања којим је одата пошта недавно преминулом сликару Момчилу Моми Антоновићу, који је био у жирију за доделу награде. Скупу у Председништву присуствовали су, између осталих, министри Бранислав Недимовић, Зоран Ђорђевић и Горан Триван, као и Иван Карл, Ивана Вујић, Милош Шобајић, Јадранка Јовановић, Бора Дугић...

Фото: И. Маринковић