Богатство су трагови дивних људи

Радмила Радосављевић

01. 02. 2019. у 15:15

Богатство су трагови дивних људи

Фото ФЦС

Душан Макавејев - Филмски живот живљи од живота (5): Најважнији датум у мом животу је први август 1964, када сам се оженио Бојаном Маријан, а венчао нас је тадашњи градоначелник Пуле. Од тада сам други човек

"НАЈВАЖНИЈИ датум у мом животу је први август 1964, када сам се оженио Бојаном Маријан, а венчао нас је тадашњи градоначелник Пуле. Од тада сам други човек. Постоје велики делови мојих филмова које је Бојана направила, а не ја. Била је мој асистент, радила је избор глумаца, сарађивала са композиторима. Музика је страшно важна, она у филму игра огромну улогу, а да нисте ни свесни шта вам ради. Може да вас саботира, смири, орасположи, свашта може. Све је то Бојана знала, али знате да се жене не рачунају", говорио је легендарни Макавејев.

Од те 1964. године, Мак и Бојана су увек били заједно. Њихова присутност овде чинила се као добри дух који нам даје светлост, а њихова приврженост могла би да уђе у митологију филмских парова.

Бојана се у јавности први пут појавила сама септембра прошле године, у ректорату Универзитета уметности у Београду. Мак је био болестан, и она је у његово име примила диплому којом је промовисан у почасног доктора уметности. Бескрајно духовит, радознао и луцидан, Мак се на признању захвалио поруком да он још увек не зна до краја шта заиста значи уметник, а још мање доктор уметник.

Прочитајте још - Хумана идеја се негде крије

"Ја сам већ неко време и сам окружен докторима, па сада могу с њима и егал да разговарам. Али, у сваком случају - хвала!"

Део "мистерије Макавејев" нису само филмови. Мак је својом добротом и духом остао вечити младић наше културе и нашег града, а пријатељство је сматрао највећим богатством.

"Кад правите филм, ту се, у ствари, ради о педесет живота окупљених на једном месту. Ми измишљамо један свет, и то радимо крајње професионално - један вуче кабл, други камеру, трећи глуми, четврти притиска дугмад, пети шминка.... Зато сам увек радио са изванредним сниматељима, композиторима, глумцима, тако да могу да се похвалим пријатељством са свима њима, или, да ми је у души остало нешто од свих тих дивних људи којих је било неколико стотина. Они су моје богатство", говорио је генијални аутор, који се у свим својим филмовима, изјавама, и где год је то било могуће, подсмевао животу у капитализму и животу у тоталитарном социјализму, који се борио против сваке моћи и власти над човеком, и упозоравао куда иде свет.

Прочитајте још - Од кино-клуба до светског филма

Питања која нам је Мак поставио у стиховима "Ко ће нас штитити од наших заштитника? Ко ће бити полицајац нашим судијама?", којима почиње филм "Мистерије организма", данас су још актуелнија.

НАГРАДА ФЕСТА

ОВОГОДИШЊИ Фест својим насловом "Без заштите" и целокупним дизајном одаје почаст Макавејеву, који је постхумно добитник и награде "Београдски победник", а једна од легенди везаних за овај фестивал је да га је управо Мак "крстио" у Фест. Програм "Конфронтације", за који је он био селектор, изазвао је највише интересовања публике и јавности. У њему су приказани "Мирни дани у Клишију" Јиргена Торсена, "Заседа" Живојина Павловића, и, први пут, "Тријумф воље" Лени Рифенштал. На програм је реаговала и Комисија за неговање револуционарних тековина СУБНОР-а Југославије, која је уложила жалбу!

(Крај)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације