ДВОРАНА СКЦ "Свети Сава" у Суботици била је тесна за све који су желели да присуствују промоцији књиге Матије Бећковића "Сто мојих портрета", у издању Компаније "Новости".

Око две стотине Суботичана свих генерација нетремице је слушало песничке портрете.

- Сваку своју књигу сам представио у овом Српском културном центру. Ово је један од најлепших културних центара који постоје и Светосавска недеља која се управо одржава је традиционална свечаност на којој поезија има своје место - пун утисака каже Бећковић. - Рођен сам у Сенти, мајка ми је из Кањиже, а моји пријатељи Стеван Раичковић и Душко Радовић били су у Суботици у време када сам ја био у Сенти. И њихови портрети и моји доживљаји су у овој књизи.

Поред великана који су поникли на северу Бачке, љубитељи писане речи слушали су и о Васку Попи, Миодрагу Павловићу...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ДОБРОТВОРНО ПОЕТСКО ВЕЧЕ: Лековита Матијина поезија (ФОТО)

- Да не бих писао своје мемоаре, ја сам описао своје пријатеље, најупечатљивије догађаје из живота. Усмена заоставштина која обично одлази са људима остаје незаписана, и на тај начин сам се одуживао људима са којима сам провео живот и са којима нисам престајао да се дружим и после њиховог одласка на онај свет - поручио је Матија. - Оно што памтимо је оно што је најсветије. То опет има неке своје законе, нешто нам је било важно, а тога нисмо ни били свесни када нам се десило. Не знам по ком критеријуму људска свест издвоји нешто да се у њу упечати, заборавите велике догађаје, а запамтите неку реч или поглед или неку обрву.