Симфонијски оркестар Би-Би-Сија извео дело Исидоре Жебељан

21. 01. 2019. у 20:15

Симфонијски оркестар Би-Би-Сија извео дело Исидоре Жебељан

Академик Исидора Жебељан Фото М. Лабудовић

Ово је био први пут да је чувени Симфонијски оркестар Би-Би-Сија извео и снимио композицију једног српског ствараоца
Симфонијски оркестар Би-Би-Сија из Лондона с великим успехом извео је композицију академика Исидоре Жебељан "Коњи Светог Марка" на концерту у дворани Меида Вејл Би-Би-Си студија, саопштили су данас из САНУ

Диригент је био Мајкл Сил, а снимак овог концерта биће емитован за међународну публику 8. марта у оквиру програма Би-Би-Си Радио 3.

Прочитајте још:Исидора Жебељан: Инспирише ме српски дерт

Ово је био први пут да је чувени Симфонијски оркестар Би-Би-Сија извео и снимио композицију једног српског ствараоца.

Композиција "Коњи Светог Марка" Исидоре Жебељан једна је од најчешће извођених српских оркестарских композиција у иностранству.

Настала је као поруџбина Венецијанског бијенала 2004. године и од тада је извођена у Италији, Чешкој, Шведској, Немачкој, Србији и свим земљама региона, и сада у Великој Британији.

Снимке ове композиције објавиле су дискографске куће у Немачкој и Аустрији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ispravka

22.01.2019. 08:13

Nije prvi put srpski kompozitor, jer je sedamdesetih izvedeno delo Aleksandra Obradovića, a izveden je i Stanojlo Rajičić, kome je BBC naručio kompoziciju. Molim proverite pre nego što puštate samoreklamu.

Re: ispravka

25.01.2019. 23:14

@ispravka - Poštovani, bilo bi jako lepo da sa nama podelite informacije o tome koje kompozicije Aleksandra Obradovića i Stanojla Rajičića je navodno izveo (gde? i kada?) ili naručio BBC SO, pošto se prvi put se susrećem sa ovom informacijom. Hvala!