НАЈСТАРИЈИ ансамбл за рану и традиционалну музику у Европи, београдски Ансамбл "Ренесанс" ове године слави велики јубилеј - 50 година постојања. Хвале вредну традицију обележиће низом концерата, изложби инструмената из наведених епоха, предавања, радионица и најразличитијих акција које ће допринети даљој афирмацији ране музике код нас.

Прочитајте још: ЧЛАНИЦА АНСАМБЛА "КОЛО" О НАСТУПУ ПРЕД ПУТИНОМ: Био одушевљен, а затим је пришао да се фотографише са нама

Један такав јубиларни програм већ је договорен са Библитеком града Београда, где ће вечерас у 19.30 бити одржан концерт Ансамбла "Ренесанс". У оквиру циклуса под називом "Кроз векове громовите тишине" планирано је да се концерти одржавају једном месечно у Римској дворани током целе 2019. године. На концертима ће бити представљен богат и разноврстан репертоар ансамбла који се односи на музику од 12. до средине 18. века, а многа дела ће бити и премијерно изведена.

Познат по свом начину да музику из далеке прошлости - средњег века, ренесансе и барока - данашњем слушаоцу представи аутентично, али и разумљиво, Ансамбл "Ренесанс" је током пет деценија стекао многобројну публику.

Од свог оснивања одржали су око 3.000 концерата широм света. Од 1979, када је Ансамбл први пут гостовао у иностранству (у Хелсинкију), наступали су у скоро свим земљама Европе, учествовали на Зимској олимпијади у Сарајеву, али и гостовали на Кипру, у Сирији, Алжиру...

ДЕВЕТ АЛБУМА У ИНОСТРАНСТВУ

ДЕЛИЋ дуге и богате каријере Ансамбла "Ренесанс" остао је забележен на пет ЛП плоча и аудио-касета, које је током осамдесетих издао ПГП РТБ. Ансамбл је, током деведесетих, објавио и девет наслова у иностранству - Грчкој, Немачкој и Шпанији.