Обнова куће Милене Павловић Барили

Д. Новковић

09. 01. 2019. у 17:15

Обнова куће Милене Павловић Барили

Миленина родна кућа и галерија у Пожаревцу Фото Д. Новковић

Љиљана Дабић о пројекту адаптације галерије велике сликарке

ГАЛЕРИЈА сликарке Милене Павловић Барили (1909-1945) добиће сасвим нови изглед, јер су почеле прве активности у оквиру пројекта адаптације, реконструкције и доградње њене родне куће у Пожаревцу. У децембру је обављен избор пројектантске куће која ће до краја фебруара урадити идејно решење наведених радова, а након тога уследиће израда урбанистичког пројекта.

Прочитајте још: Дела "Чаробне Милене"

- Планирамо да до марта аплицирамо код Министарства за културу и Министарства за туризам како бисмо обезбедили средства за овај захтевни пројекат. Тачан износ још увек није одређен, али, према неким проценама, биће потребно најмање 120 милиона динара - каже Љиљана Дабић, директорка Галерије "Милена Павловић Барили".


Прочитајте још: Изложба креација Миленe Павловић Барили

Радови ће се изводити у три фазе, од којих ће прва бити изградња нове галерије. Друга фаза биће обнова постојеће галерије, изграђене шездесетих година прошлог века, а трећи обнова старог објекта - Миленине родне куће, власништво њеног деде, трговца Стојана Павловића. Ова кућа изграђена је у 19. веку, а обновом се треба постићи изглед што вернији првобитном.

- Циљ нам је да у овој години започнемо прву фазу и да тако отпочнемо пројекат који дугујемо Милениној мајци, Даници Павловић, која је родну кућу и све радове своје ћерке поклонила Пожаревцу - каже Дабићева.

Спомен-плоча

По завршетку пројекта, добиће се довољан простор за рад Галерије и за излагање Милениних дела, којих је укупно 894. Биће изложене и њене личне ствари - штафелај и прибор за сликање, накит и играчке, као и намештај, библиотека и предмети породице Павловић.

Модне илустрације

СЕЋАЊЕ

У спомен на чувену суграђанку, осим отварања галерије, Пожаревљани су у Сунчаном парку поставили њену бисту и основали градски хор и удружење сликара који носе њено име. Сваке друге године организује се и Бијенале "У светлости Милене", који ће се наредне јесени одржати по 17. пут.

Љиљана Дабић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације