СЦЕНАРИСТА и драматург Жељко Мијановић преминуо је 6. јануара у Београду, у 59. години, саопштено је из Удружења филмских уметника Србије, у коме је био члан Председништва.

Рођен 1960. године у Врбасу, Мијановић је основну школу и гимназију завршио у Никшићу, а Филолошки факултет у Београду, на групи за српскохрватски језик и југословенску књижевност.

Већ осамдесетих година прошлог века појавио се као запажен сатиричар у култном југословенском часопису “Студент”, паралелно са сатиром објављивао је поезију у водећим југословенским књижевним часописима, а 1990. године и збирку песама “Вођење љубави”.

Прочитајте још: Луткарска авантура

Аутор је сценарија за дугометражне игране ТВ филмове “Осми дан у недељи”, “Мефисто” и “Последњи дочек”, те дугометражне игране филмове “Три карте за Холивуд”, “Тамна страна сунца” и “У име оца и сина” - сва три у режији Божидара Николића.

Изузетно је значајан и његов стваралачки позоришни опус, а за свој рад у најразличитијим жанровима и медијима добитник је више награда и признања.

Опело и испраћај посмртних остатака Жељка Мијановића биће одржани данас у 10 сати, на београдском Новом гробљу, а сахрана у четвртак, 10. јануара, на гробљу у Горњем Пољу код Никшића.