ЦЕРЕМОНИЈА доделе Златних глобуса, која почетком сваке године означи почетак еуфорије коју носи филмска трка за Оскар, протекла је очекивано гламурозно и уз неколико изненађења. Добитници Глобуса, признања која од 1944. додељује Холивудско удружење страних новинара (ХФПА), најчешће се већ у фебруару нађу међу фаворитима и за ту другу, ипак најпрестижнију статуу. А међу тим добитницима се током ове, 76. доделе, обрело и неколико имена и наслова са повисоком квотом у кладионицама.

Прочитајте још: Лејди Гага јури "Глобус"

То се пре свега односи на, за многе, неочекивани тријумф “Боемске рапсодије”, филма који је, упркос врло неуједначеним критикама, прексиноћ у хотелу “Хилтон” на Беверли Хилсу овенчан са чак две водеће награде. Осим за најбољи филм у категорији драме, ова прича о легендарној групи “Квин” донела је и (ипак не неочекивано) признање за најбољег глумца Рамију Малеку, за ролу фронтмена групе Фредија Меркјурија - улогу која му је донела планетарну славу. И поред проблема током снимања, када је редитељ Брајан Сингер због “непоузданог понашања” замењен Декстером Флечером, овај с пажњом ишчекивани филм за многе ће остати упамћен најпре управо по овом глумцу, на кога многи типују нагађајући да ће му Фреди “донети” и Оскара. Малек је своју награду и посветио Меркјурију, речима: “Ово је за тебе и због тебе, лепи.”

Филм “Зелена књига” понео је три Глобуса - за најбољи филм у категорији мјузикла или комедије, најбољи сценарио и најбољу помоћну мушку улогу за Махершалу Алија, док се остварењу “Звезда је рођена”, од пет номинација, остварила само она за најбољу песму (Shallow).

Једно од изненађења вечери била је Глен Клоуз, која је за улогу у филму “Жена” освојила награду за најбољу глумицу у категорији драме, победивши мегазвезду Леди Гагу, која је опет била фаворит са својом ролом у остварењу “Звезда је рођена”.

Рома” је филм који је Глобусом овенчан као најбоље страно остварење, а редитељу Алфонсу Куарону је донео награду за најбољег редитеља.

У филмској категорији мјузикл или комедија за најбољег глумца и глумицу награде су однели Кристијан Бејл, за ролу америчког потпредседника Дика Чејнија у филму “Вајс” (фавориту по броју номинација), и Оливија Колман за улогу краљице Ане у филму “Фаворит”.

Прочитајте још: "Боемска рапсодија": Осам занимљивости о једној од најпознатијих песама свих времена (ВИДЕО)

Мајклу Дагласу је награду за најбољег глумца донела улога у серији The Kominsky method, која је награђена као најбоља комична серија, док су “Американци” овенчани признањем за најбољу драмску телевизијску серију, а Ричард Маден, Роб Старк из “Игре престола”, награђен је као најбољи глумац у тој категорији.

И док се још препричавају трачеви и упоређују тоалете са управо протекле церемоније, Холивуд и сав филмски свет, већ у ишчекивању, усмеравају мисли ка 24. фебруару и предстојећој, 91. додели Оскара...


ДОШАПТАВАЊА

Домаћини 76. доделе Златних глобуса били су глумци Сандра О и Енди Самберг, а иза кулиса су се чула дошаптавања да је међу награђенима било и (толико) незадовољних да нису ни узели своје награде.