ЊЕГОВЕ КЊИГЕ ЖИВЕ НА ВИШЕ ОД 50 ЈЕЗИКА: Свет чита Андрића

Д. Бт.

четвртак, 27. 12. 2018. у 11:41

ЊЕГОВЕ КЊИГЕ ЖИВЕ НА ВИШЕ ОД 50 ЈЕЗИКА: Свет чита Андрића

Фото Архива "Новости"

Задужбина нобеловца сумирала резултате. Само ове године одобрена су права за више од 60 издања дела Иве Андрића у земљи, као и у свету

САМО ове године одобрена су права за више од 60 издања дела Иве Андрића у земљи, као и у свету - на турском, бугарском, румунском, шпанском, енглеском, јапанском, корејском, италијанском, есперанту, словеначком језику. Ово је речено на конференцији за медије на којој су сумиране активности Андрићеве задужбине и најављени нови пројекти.

Прочитајте још - Иво Андрић написао све наше животе

- Ми немамо другог писца који је 70 година присутан у свету као Андрић, чије књиге живе на више од 50 језика - рекао је академик Миро Вуксановић, председник УО Задужбине и најавио треће коло критичког издања Андрићевих дела у којем ће бити "Кућа на осами I", "Кућа на осами II", "Лирика", Eх Ponto и "Немири".

Говорећи о Андрићевом непрестаном и живом присуству, Жанета Ђукић Перишић, управница Задужбине је нагласила:

- Од 2000. године "На Дрини ћуприја" је на турском језику доживела чак 24 издања, а у току су преговори за објављивање Андрићевих књига у Казахстану, Грузији и Бенгалу. У једној књизи објављени романи нашег нобеловца, у издању "Лагуне", доживели су 12 издања у 40.000 примерака, а сабране приче у пет издања у 15.000 примерака. Недавно је изашла и књига прозе "Поред пута", чије је прво издање штампано чак у 20.000 примерака, што је више него импресивно.

Прочитајте још -Иво Андрић на муралу

Објављен је и 35. број часописа "Свеске", у којем су између осталог и сећања на великана из пера његовог дугогодишњег комшије Димитрија Дишка Марића и Драгољуба Мићуновића.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)