51. ПЈЕР: Моћне слике наших судбина

Марина МИРКОВИЋ

уторак, 18. 12. 2018. у 22:44

51. ПЈЕР: Моћне слике наших судбина

Зоран Петровић, Мухамед Ђерлек и Душан Смиљанић, фото З.Јовановић

Уручене награде победницима 51. конкурса карикатуре "Пјер" и отворена изложба најбољих радова. Ђерлек: Вратити народу осмех на лице. Смиљанић: "Новости" чувају нашу професију

ЕВРОПА и ми (у њој?), Косово, ко смо, где смо и куда идемо заробљени између модерних "геџета" и пустих села... Многа су питања себи поставили аутори радова пристиглих на конкурс "Новости" за најбољу новинску карикатуру, кроз своје цртеже који су ту да нас насмеју, замисле, запитају, баш као што је то маестрално радио велики Пјер Крижанић. Најбољи међу њима у уторак увече су у Продајној галерији "Београд" овенчани признањима 51. конкурса "Пјер", а селекцију која се нашла у каталогу и поставци у овој галерији чине 124 карикатуре.

- Кариктуристи и њихово дело деле судбину времена у ком живе - рекао је Бојан Љубеновић, уредник рубрике ТРН и сатиричар, који је у уторак увече награду "Златни Пјер" уручио Зорану Петровићу, "Сребрни Пјер" - Мухамеду Ђерлеку, а "Бронзани" - Душану Смиљанићу.

Награду за портрет "Ранко Гузина" добио је Хаџи Дејан Николић, а признање за најбољег младог карикатуристу припало је Миодрагу Павићевићу.

- Карикатуристи су у тешка времена првоборци, у лепа и богата, кад се деле ордења и признања - трећепозивци. Баш због тога у "Вечерњим новостима" карикатура увек има исто место. На другој страни, на страни хумора, у "Пјеру". Злу не требало, на част професији и слободи.


Зоран Петровић

Зоран Петровић је главну награду са 51. конкурса понео за сјајан цртеж који илуструје "одговор" (или само питање?) "Како се улази у ЕУ?", иначе једну од најдоминантнијих тема ове године.

Прочитајте још - "Златни Пјер" за Петровића

Ветеран нашег конкурса Мухамед Ђерлек Макс, који је после два "Сребрна", те два "Златна Пјера", у уторак увече кући у свој Нови Пазар однео и треће "сребро" са Крижанићевим ликом - каже да је његова судбина као карикатуристе да буде "у вечитој опозицији, свему што га окружује".

- Карикатуриста који жели да ствара ангажоване радове, мора тако да размишља, као опозиција свему лошем, независно од тога да ли се ради о дневнополитичкој или карикатури са универзалном поруком - сматра Ђерлек. - Само је Бог без мане, док нема идеалне државе, нити човека. Ми се противимо свему лошем, полтронству, злоби у људима, ситном интересу... Што можда јесте залудан посао, али велика је ствар ако бар успемо да народу вратимо осмех на лице.

Мухамед Ђерлек

А вратили су, свима нама, осмех на лице, и Ђерлек са својим "циркусантским" виђењем Европе и њеног односа према овим просторима - и трећенаграђени Душан Смиљанић, који је цинично представио "променљивост" власти у нас.

Учесници Пјера 2018.

- Учествујем тридесет година на конкурсу "Пјер" који за карикатуристе значи више него сви, и највећи инострани фестивали (на којима сам имао доста успеха) и све награде овог света заједно - каже Смиљанић. - Увек сам био ту негде при врху, а сада су се најзад сложиле коцкице и пресрећан сам, ово је за мене врхунац рада иако је реч о трећем месту. "Новости" су буквално одржале карикатуру и овим конкурсом, међу најдуговечнијима у свету, и са својим мајсторима попут Тоше Борковића и многих других.

Душан Смиљанић

Још један цртачки ветеран и претходни лауреат "Пјера" Југослав Влаховић, редитељ Милош Шкундрић, главни и одговорни уредник "Новости" Милорад Вучелић и председник Удружења стрипских уметника Србије Раде Товладијац - као чланови жирија, једногласно су наградом која носи признање великана цртане и писане сатире Ранка Гузине, овенчали портрет Орсона Велса, чији је аутор Хаџи Дејан Николић.


НАЈМЛАЂИ МЕЂУ ДОБИТНИЦИМА

ТАЛЕНТОВАНИ Миодраг Павићевић, за рад у ком се позабавио свеприсутношћу технологије која мења начин "коришћења" времена, проглашен је најбољим младим карикатуристом - међу 25 аутора, који су послали 38 радова.

- За ову награду пре свега могу да захвалим мом ментору Милети Милорадовићу. Њему могу да припишем све заслуге - каже искрено, за "Новости", најмлађи добитник међу карикатуристима. Признање наше куће, додаје, дало му је мотивацију да још више ради и да се бави карикатуром.


ЧАРОБЊАШТВО

- Нема ничег што може да надомести радост стварања. Стварањем, сами смо сретни, а другима показујемо ко смо и шта смо. Карикатура је за мене чаробњаштво духа и ја сам срећан човек, јер сам чаробњак - казао је, за "Новости", Хаџи Дејан Николић, који се, осим карикатуре, бави и иконописањем и фрескописањем.
Хаџи Дејан Николић


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације