Пјер на Косанчићевом венцу

М. А. К.

понедељак, 17. 12. 2018. у 11:15

Пјер на Косанчићевом венцу

ПОБЕДНИК Портрет Орсона Велса Хаџи Дејана Николића / ПОБЕДНИК Карикатура Зорана Петровића

Најбољи радови са 51. конкурса Компаније “Новости” за карикатуру од сутра у продајној галерији “Београд”

ПОБЕДНИЧКЕ карикатуре, својеврсни горко-смешни пресек минуле године, наћи ће се на поставци “Пјер 2018”, која ће вечерас од 19 часова бити отворена у Продајној галерији “Београд” на Косанчићевом венцу. Традиционалном изложбом представљају се резултати конкурса за најбољу новинску карикатуру, који више од пола века организују “Вечерње новости”.

Ове године на конкурс са именом легендарног Пјера Крижанића пристигла су 364 рада од 88 аутора, а за изложбу и каталог, у квалитетној и оштрој селекцији, одабране су 124 карикатуре. На поставци ће се наћи карикатуре младих аутора, и то њих 25, одабране међу 38 радова.

На свечаном отварању изложбе биће додељена и признања овогодишњим лауреатима, о којима је пре месец дана одлучивао жири у саставу: Југослав Влаховић, ветеран српске карикатуре и прошлогодишњи добитник “Златног Пјера”, Раде Товладијац, председник Удружења стрипских уметника Србије, редитељ Милош Шкундрић и Милорад Вучелић, главни и одговорни уредник Компаније “Новости”.

ПРОЧИТАЈТЕ И:"Златни Пјер" за Петровића

Они су, прву награду, “Златног Пјера”, доделили Зорану Петровићу.

“Сребрни Пјер” отићи ће у руке вишеструком добитнику овог признања, карикатуристи из Новог Пазара - Мухамеду Ђерлеку. “Бронзани Пјер” биће уручен Душану Смиљанићу. Сва три рада овенчана овогодишњим наградама су - без речи. Награду за најбољу портрет-карикатуру, која од прошле године носи име Ранка Гузине, нашег легендарног афористичара и карикатуристе, добиће Хаџи Дејан Николић. Признање је освојио за портрет чувеног филмског редитеља и глумца - Орсона Велса. Најбољи млади карикатуриста је Миодраг Павићевић (1996), полазник школе Дечјег културног центра.

Према речима Југослава Влаховића, конкурс за карикатуру у организацији “Новости” успео је у најважнијој мисији - да сачува дух Пјера Крижанића, политичку сатиру и рефлексију на важне догађаје наше стварности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације