УСПЕХ МИЛЕ ТУРАЈЛИЋ ПРЕД ТРКУ ЗА ОСКАР: Холивудски сјај „Друге стране“

Р. Р.

11. 12. 2018. у 23:20

УСПЕХ МИЛЕ ТУРАЈЛИЋ ПРЕД ТРКУ ЗА ОСКАР: Холивудски сјај „Друге стране“

Мила Турлајић Фото Приватна архива

Филм "Друга страна свега" нашао се на листи најбољих филмова у 2018, по оцени једног од најцењенијих критичара данашњице Ричарда Броудија

ПОСЛЕ многих високих признања на светским фестивалима, дугометражни документарни филм наше редитељке Миле Турајлић "Друга страна свега" освојио је и награду за најбољи сценарио Међународног удружења документариста (IDA), која јој је свечано додељена на гала церемонији у Холивуду.

Прочитајте још: Подршка за Паскаљевића

IDA Documentary Awards је најпрестижнија светска церемонија посвећена документарном филму, ове године је одржана у чувеном холивудском "Парамаунт" студију и сматра се једним од главних догађаја који отварају "сезону Оскара".

Прочитајте још: Филм Краљ Петар Први за четири дана погледало 50.000 људи

Наша најнаграђиванија документаристкиња у свету са својим филмом ушла је и у трку за Оскар 2019, у категорији најбољих документараца, а у оквиру ове кампање "Друга страна свега" почетком децембра приказана је члановима Америчке филмске академије у Њујорку, Лос Анђелесу и Сан Франциску. Подсећања ради, са овом интимном причом о подељеном породичном стану, кроз који говори о историјским и политичким приликама у бившој Југославији и данашњој Србији, Мила Турајлић била је победник најзначајнијег светског фестивала документарних филмова, 30. јубиларног IDFA у Амстердаму. Ова награда не само да је била највећи успех српског филма у свету у последњој деценији, него јој је аутоматски отворила врата да уђе и у трку за 91. Оскар.

"ЊУЈОРКЕР"

ФИЛМ "Друга страна свега" нашао се на листи најбољих филмова у 2018, по оцени једног од најцењенијих критичара данашњице Ричарда Броудија. Листа је објављена у часопису "Њујоркер". Наша редитељка доспела је у исти ред са култним ауторима као што су Спајк Ли, Вес Андерсон, Клинт Иствуд, браћа Коен...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације