ВЕЛИКЕ људе откривамо тек онда када више нису са нама. Ово је истакао Петар Арбутина поводом књиге "Не убити птицу дрозда" Бранислава Петровића (1937-2002), која је у уторак представљена у "Службеном гласнику". Приређивач Миодраг Раичевић сабрао је Бранине текстове, објављене у распону од пола века, у недељницима и листовима са којима је сарађивао.

Ово је мозаик, у коме можемо видети право лице архетипског песника, рекао је Арбутина. Раичевић је напоменуо да су одабрани текстови на веома различите теме: о Београду, Чачку, у коме је Брана провео детињство и део младости, о Морави, кафанама, путовањима по свету, о знаним и незнаним песницима, новинарству, пчелама, о поезији и шаху, о вери, Богу и Партизану, чији је био страствени навијач. Његова прва књига је "Моћ говора" и тај наслов пристаје уз све оно што је створио, рекао је Раичевић.

Са Бранчилом, како су га од милоште пријатељи звали, више од три деценије интензивно се дружио песник Горан Бабић, који је рекао:

- Отишао је пребрзо, живео прекратко. Био је необичан човек, непоновљив, а огроман је пропуст САНУ што га својевремено није примила у своје редове. Нема га, а ту је међу нама.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Бранина чаробна песничка машина


Према речима др Михајла Пантића, Брана је био апсолутно повлашћена фигура нашег књижевног живота, свуда је дочекиван са симпатијама, ушао у анегдоте и усмену културу:

- Ова књига показује изузетну ширину његових интересовања, она је прави празник мудре духовитости. После ње требало би да уследи ново читање Бранине поезије. Књига која је пред нама могла би се означити као "Да видиш чуда", какав је наслов његове једине књиге за децу.


ЖИВЕО ПУНИМ ПЛУЋИМА

АКО је постојао човек-громобран, онда је то био Брана Петровић. Вечито с муњама у рукама, с припитомљеним громом у гласу, млађи брат Шуме, вечити паж пролећа! Прахом звезда лечи очи уморне од пробдевених ноћи... Сваки свој дан живео је пуним плућима. Јутро, кафа, цигарета, која лагано догорева у углу усана, новине на столу... А у светло поподне - тада још не беше рефлектора на стадионима - Партизан. Партизан, који је увек лево, никад десно, записао је Раичевић.