Суђић на челу Бемуса

М. Н. М. - М. С.

уторак, 04. 12. 2018. у 06:41

Суђић на челу Бемуса

ИЗАЗОВ Бојан Суђић Фото Танјуг

Именован нови директор Београдских музичких свечаности

ДИРИГЕНТ Бојан Суђић именован је за новог уметничког директора Београдских музичких свечаности са мандатом од две године, а на ово место постављен је одлуком Скупштине града уместо досадашњег уметничког директора Бемуса Светислава Божића.

- Наименовање првенствено схватам као обавезу да Бемус после 50 година подигнемо на што виши уметнички ниво - каже, за "Новости", Суђић, редовни професор ФМУ, директор Музичке продукције РТС и председник Савета Универзитета уметности. - Одајем признање претходним селекторима на челу са академиком Светиславом Божићем, који су се борили да у веома тешким околностима одрже и унапреде наш најзначајнији музички фестивал. Пуних 27 година сам се трудио да својим учешћем допринесем квалитету Бемуса, и у околностима када је из различитих интереса бивао све више маргинализован.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Суђић: И класика - сјајна забава


Суђић сматра да Београд и Србија заслужују и нужно захтевају репрезентативан фестивал уметничке музике на нивоу престижних фестивала у Европи и окружењу, "јер се тиме често и мери ниво културног домашаја одређене земље":

- Верујем да је моје постављење сигнал спремности свих институција да овакав концепт прихвате и подрже, јер ће и успех сваког наредног Бемуса зависити од одређивања приоритета у расподели средстава из буџета. Тренутак је да Бемус сви пригрлимо, и будемо поносни на највећа светска и домаћа имена која овде наступају, утискујући Београд још значајније у културну мапу света.

Одлуком Скупштине града Владимир Мијовић именован је за директора "Дадова", док ће Милош Латиновић и убудуће бити на челу Битеф театра. Александар Ђаја такође остаје на месту руководиоца Позоришта на Теразијама.


МУЗЕЈ ГРАДА

МУЗЕЈ града Београда убудуће ће водити Јелена Медаковић, дипломирана сликарка. Разрешење досадашњег руководиоца Татјане Корићанац предложено је због истека мандата, те је био расписан конкурс, а управни одбор музеја је на седници 20. новембра констатовао да је пријава Јелене Медаковић потпуна и да испуњава услове из конкурса. На последњој седници Скупштине града ова одлука је усвојена.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације