СПОМЕНИК великом америчком глумцу српског порекла Карлу Малдену, односно, Младену Секуловићу, открили су у уторак поред улаза у Југословенску кинотеку, њен директор Југослав Пантелић и пријатељ оскаровца Добривоје Танасијевић, Ден Тана.

Откривању споменика, дело вајара Здравка Јоксимовића, присуствовали су премијерка Владе Србије Ана Брнабић, министар културе и информисања Владан Вукосављевић, градоначелник Зоран Радојичић, његов заменик Горан Весић, амерички амбасадор Кајл Скот и многи други.

Видео-поруком обратили су се славни диригент Зубин Мехта, који је уз Ден Тану и Кинотеку био и иницијатор подизања споменика, Малденове ћерке Карла и Мила, али и холивудски суперстар Мајкл Даглас.

- Жао ми је што данас нисам у Београду да одам почаст свом великом српско-америчком пријатељу, мом ментору Младену Секуловићу - обратио се београдској публици са видео-бима Даглас. - Поносан сам што је добио овај диван споменик у земљи својих предака. Имао сам привилегију да четири године радим с Карлом, шест дана недељно, по осам месеци, без престанка. Карл и ја смо снимили 104 сата телевизијског програма заједно и он је уистину био мој ментор. Од њега сам све научио. Карл је имао две ћерке, али ја сам био његов усвојени син. Никада нећу моћи да му се довољно захвалим што ме је научио да слушам друге, његова радна етика била је без премца, а уз то је био диван човек. У мислима сам са његовом дивном женом Симоном. Пружам свесрдну подршку свим његовим српским пријатељима. Хвала вам много на указивању ове почасти.

Председница владе Ана Брнабић истакла је да откривањем споменика славном глумцу делом исправљамо и неправду, јер се као земља, можда, недовољно захваљујемо и обраћамо пажњу на људе који су најбољи амбасадори Србије у иностранству.

- Овим дајемо сигнал свима осталима који се данас боре за Србију свуда у свету да ћемо им захваљивати и да ћемо их памтити. Док су у 20. веку министарства силе била министарства полиције и одбране, мислим да су у 21. веку министарства силе, култура и просвета. И што брже то научимо, брже ћемо постати земља која се успешно такмичи са другим напредним друштвима - поручила је премијерка и најавила још већа улагања у ова два министарства у наредној години, као и у Филмски центар Србије.


Министар културе Владан Вукосављевић истакао је да је прича о Карлу Малдену прича о нашим људима који су, ослобођени ограничења средине проистекле из вековне неслободе и немаштине, досегли врхове у изабраним позивима.

- Постао је Карл Малден, али је до краја остао Младен Секуловић, Американац одан својој српској заједници. И за ту оданост му одавно дугујемо споменик и спомињање, скоро колико и за глумачки рад - казао је министар.

Амбасадор САД у Србији Кајл Скот подсетио је да је Малден рођен у самом срцу Америке, у Чикагу, у породици која га је научила да воли своје српско наслеђе и да се њиме поноси, а да је израстао у човека који представља заједничке вредности и оно најбоље у Србима и Американцима.

Писмо захвалности српском народу упутио је и председник Америчке филмске академије Џон Бејли, на чијем челу је својевремно био и сам Карл Малден, а која му је дала и награду за животно дело.ВЕЛИКАН ФИЛМА

СРБИЈА, Београд и Кинотека данас су добили обележје које ће нас заувек подсећати на великана филмске уметности Карла Малдена - поручио је директор Кинотеке Југослав Пантелић и подсетио да је у јуну 2016, захваљујући породици оскаровца и ангажовању Ден Тане, Кинотека постала богатија за легат овог великана покретних слика.
ТАТА БИ БИО ПОЧАСТВОВАН

ВЕЛИКИ глумац, који је остварио улоге у више од 70 филмова, био је много већи човек, брижан отац и супруг - чуло се на скупу у Кинотеци. Његове две ћерке обратиле су се преко видео-поруке:

- Жао нам је што нисмо у могућности да будемо ту са вама док му одајете велику част. Његово српско порекло му је било веома важно и сигурне смо да би данас био почаствован - поручиле су Карла и Мила.