НЕУКРОТИВИ ХОД ПО ЖИЦИ: Одржани сусрети Савремена српска проза

С. БАБОВИЋ

понедељак, 19. 11. 2018. у 06:42

НЕУКРОТИВИ ХОД ПО ЖИЦИ: Одржани сусрети Савремена српска проза
У Трстенику током викенда одржани 35. књижевни сусрети "Савремена српска проза"

И ДОК неки уметници залеђеном сликом завршавају свој роман, песму, филм, мени се чини да у залеђеној слици ја почињем, трајем и скончавам - описао је у беседи своје методе стварања наш признати писац Владан Матијевић на 35. књижевним сусретима "Савремена српска проза", који су се протекла два дана одржавали у Трстенику. Тај "замрзнут тренутак", који Матијевић у беседи дочарава из визуре ходача по жици и већ близу двадесет година инвентивно описује, карактеристика је и трстеничке манифестације, која је у јубиларном издању била посвећена двојици "несташних дечака" најуспелије српске прозе - Миодрагу Булатовићу и његовом наследнику, Матијевићу.

- "Савремена српска проза" је због свог престижа и круна за писце који су нешто створили, прилика да прикажу своје дело, јер онај ко се појави у Трстенику, њему је и признато то што је стварао - напомиње, за "Новости", један од најнаграђиванијих српских писаца Владан Матијевић, који је симболично, током представљања свог опуса, 16. новембра, прославио 56. рођендан. - Током манифестације сам се сусрео и са ученицима гимназије, четврти пут имам сусрет са тако младим читаоцима. То је увек занимљиво, посебно у данашње време, када млади мало читају, када су склони бржим медијима и доласку до информација. Међутим, будући да пишем о савременим темама, увек остварујемо контакт.

Иако према сопственом признању припада класичнијем схватању књижевности и један је од писаца који пише пенкалом, да би коначно кориговану верзију садржаја прекуцавао на рачунару, гимназијалци који свет посматрају кроз паметне телефоне испунили су салу приликом представљања Матијевићевог стваралаштва.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Mеђу брезама симбол васкрсења

О роману "Писац издалека" говорио је др Михајло Пантић, нагласивши драгоцене тематске линије које се преплићу у Матијевићевом делу, док је др Адријана Марчетић назначила метафизичка питања у роману фантастике "Сусрет под необичним околностима".

- Дух писца Владана Матијевића је непредвидив, неукротив, духовит, а он је писац који је од прве књиге показао склоност ка пародији апсурда и који изненађује, засмејава, разобличује и разара књижевне концепције - наводи, између осталог, др Јован Делић.

Књижевни сусрети настављени су Округлим столом о поетици Миодрага Булатовића у Народној библиотеци "Јефимија". Сва излагања и текстови биће објављени у зборнику радова. Број 30 овог периодичника представљен је раније ове недеље у Удружењу књижевника Србије у Београду.


СКУП ОДОЛЕО ВРЕМЕНУ

ЈУБИЛАРНА "Савремена српска проза" у Трстенику снажно се супротставила медијски форсираној књижевности и није, сложили су се учесници, избледела од година када су међу учесницима били Слободан Селенић, Милорад Павић, Бошко Петровић и Александар Тишма.

- Постоји више разлога због чега је манифестација одолела изазовима времена - подршка писаца, критичара, финансијска потпора Министарства и локалне самоуправе, али и јединствен разлог окупљања: проза, са високим квалитетом, пажљиво одабраним учесницима, и темама, које нуде поетички плурализам - предочава, за "Новости", Верољуб Вукашиновић, директор Библиотеке у Трстенику и уредник зборника "Савремена српска проза".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације