Дела Чаробне Милене

А. П.

07. 11. 2018. у 11:28

Дела Чаробне Милене

Аутопортрет са велом

Изложба велике сликарке од среде увече у Дому Јеврема Грујића

ИЗЛОЖБА "Чаробна Милена", која ће у среду увече у 19 часова бити отворена у Дому Јеврема Грујића у Београду, посвећена је једној од највећих српских уметница, сликарки Милени Павловић Барили. У сарадњи са Фондацијом "Миленин дом" - Галеријом Милене Павловић Барили у Пожаревцу и Галеријом Матице српске у Новом Саду, пред београдском публиком наћи ће се око 40 дела славне сликарке.

На поставци су изложени аутопортрети, портрети њених родитеља и познатих личности, илустрације за престижне модне часописе, као и модне креације инспирисане Миленом.

- Изложба је замишљена тако да крећемо од Минхена, почетка њеног школовања, и њене инспирисаности холивудским звездама, попут Рудолфа Валентина или Жозефине Бејкер, а потом прелазимо на модне илустрације и њене личне предмете. Једна целина је посвећена њеном стваралаштву у Паризу, где се појављују и неке надреалистичке теме - каже, за "Новости", Ружица Опачић, кустос у Дому Јеврема Грујића.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Барилијева цртала и за амерички "Вог"

Мада није била позната нити нарочито цењена у својој земљи за време живота, име Милене Павловић Барили данас привлачи публику, и стару и младу, а изложбе посвећене њеном лику и делу су изузетно посећене.

- Занимљиво је да сви знају њено име, али не знају много о њој нити о њеним делима. Знају, можда, она најпознатија, и то да је имала трагичан живот. Имала је само 36 година када је преминула, и то баш у време када је њена каријера кренула узлазном путањом, а и њена слава почела да расте - каже Опачићева, и подсећа да је Милена била и песникиња, која је своја дела најрадије писала на шпанском језику.

Изложба у Дому Јеврема Грујића ће трајати до 31. марта.

НАСЛОВНИЦА "ВОГА"

ОСИМ по својим сликама, Милена Павловић Барили је била позната и по модном дизајну, који је најпре изучавала на Уметничкој академији у Београду, а крајем тридесетих и у Америци. Радила је дизајн за "Вог", "Харперс базар"..., а најчувенија је њена насловница "Вога" из 1940, издање о венчаницама. Тај примерак модног часописа, специјално за ову изложбу, пронашао је и откупио Музеј Јеврема Грујића. - Мислим да је то и последње доступно оригинално издање овог броја "Вога" - каже Опачићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације