ЗАВРШЕН ТРЕЋИ ПОЗОРИШНИ КУСТЕНДОРФ: Кустин Златни лист Новосађанима (ФОТО)

Н. Јанковић

субота, 03. 11. 2018. у 22:41

ЗАВРШЕН ТРЕЋИ ПОЗОРИШНИ КУСТЕНДОРФ: Кустин Златни лист Новосађанима (ФОТО)

ФОТО Кустендорф

- Не треба бежати од тема из сопственог дворишта, од стварних драма, тежиште мора бити окренуто људској егзистенцији - нагласио Емир Кустурица - Потребна већа подршка да би фестивал растао

МОКРА ГОРА - Свечаном церемонијом и доделом признања пала је завеса на трећи Јесењи међународни фестивал "Позоришни Кустендорф" у Мокрој Гори, а награде "Златни лист" припале су остварењу "Док чекамо Годоа" Академије уметности у Новом Саду за најбољу представу у целини, доке је за најбољу режију награђен Растислав Ћопић за комад "Пошто гвожђе" београдског Факултета драмских уметности.

Најбоља глумица је Анастасија Климушкина из представе "Слон" руске Државне академије из Јарослава, док је најбољу мушку улогу остварио Никола Шурбановић у комаду "Пошто гвожђе".

Квалитет студентских остварења из Русије и Србије, оцењивао је жири у коме су били глумица Аница Добра, редитељ Никита Миливојевић и писац Маја Тодоровић.

Прочитајте још - Позоришни „Кустендорф”

Тематски, окончани фестивал био је посвећан односу филма и позоришта, као и границама између два медија.

- Жанр живи само у главама гледалаца, никада на сцени. Одатле произилази и визуелни идентитет овогодишњег фестивала. Као што је позориште старији брат филма, а како се сви угледају на старију браћу, тако је и Јесењи позоришни фестивал постао интернационалан и посветиће се у будућности истраживању сличности и разлика у самом позоришном изразу које његују позоришне академије Европе - нагласио је селектор "позоришног Кустендорфа" Милан Нешковић - Наравно, да би фестивал растао, биће потребна већа подршка и ми ћемо за њом у наредном периоду трагати.

Уочи доделе признања, радионицу за учеснике одржао је оснивач фестивала Емир Кустурица.

Прочитајте још - "Позоришни Кустендорф" расте на Мећавнику

- Од тридесетих до шездесетих година прошлог века Холивуд је стварао велика уметничка дела. Данас не можемо очекивати од "Нетфликса" да тражи паметне филмове, као и Холивуд, завршиће у веровању да је тржиште Бог. Позориште зато има велику слободу да са мало пара направи велику катарзу. Наш домаћи филм трпи јер се не бави егзистенцијом. Сећате се недавног догађаја, о старици која је убила инвеститора. Мене чуди да се нико од младих људи кроз уметност не бави, не улази у трагове тако велике приче- рекао је Кустурица.

- Не треба бежати од тема из сопственог дворишта, од стварних драма. Напротив, када би млад аутор стао иза једне овакве приче, направио би чудо. Идеологија то не дозвољава, тачније фондови који би праву причу подржали. Има страшне драме и комедије код нас, али начин размишљања није довољно фокусиран на људску егзистенцију. Море добрих тема и памети налази се испод тржишта.

За крај фестивала, у част награђених, Београдско драмско позориште извело је комад "Црна кутија" Ане Ђорђевић, у режији Андреја Носова. Фестивал је одржан под покровитељством компаније НИС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

doktor

04.11.2018. 10:21

Sve sto radis , dragi Kusto , je genijalno ; Puno mudrosti i nadahnuca ! Ides ispred vremena u kom zivimo bez zaboravljanja proslosti koja nas odredjuje .Tebi davati savete je smesno.Ipak , zasto "Kustendorf"u MOKROJ GORI ??!!Puno hvala za sve sto radis i nastav tako dalje !