НИСАМ ЦРНОГОРСКИ, НЕГО СРПСКИ ПЕСНИК: Ако је Његош одсутан, ја нисам

Ј. СИМИЋ

01. 11. 2018. у 11:02

Благоје Баковић о бурном протесту због плаката за поетско вече у Врбасу. Уз име Његоша, Александра Ивановића, Вита Николића, Јеврема Брковића, Михајла Лалића и Мирослава Раичевића нашло се и Баковићево име

НИСАМ ЦРНОГОРСКИ, НЕГО СРПСКИ ПЕСНИК: Ако је Његош одсутан, ја нисам

Фото Дарко Дозет

ПЛАКАТ за вече поезије "црногорских песника" у оквиру "Дана Националног савјета црногорске националне мањине у Србији" пре две вечери у Врбасу, веома је наљутио овдашњег песника Благоја Баковића.

На плакату се, уз име Његоша, Александра Ивановића, Вита Николића, Јеврема Брковића, Михајла Лалића и Мирослава Раичевића нашло и Баковићево име. Он је за то сазнао враћајући се са Сајма књига у Београду, неколико сати уочи почетка песничке вечери у врбаском биоскопу "Југославија."

- Нисам црногорски, него српски песник - испричао је Баковић "Новостима", а затим додао: - Моје име не могу да злоупотребљавају они који су, колико јуче, у Црној Гори забранили Његоша и признали Космет, ни они који су на прослави "Олује" клицали "За дом спремни", а пре неки дан у Пљевљима забранили су свом народу да прослави славу Свете Петке - категоричан је песник који је 1957. рођен у Бојиштима код Бијелог Поља, а већ низ година живи и ради у Врбасу.

Размишљајући, како сам вели, да "ако Његош не може да се брани против овакве злоупотребе и оправдано је одсутан, нисам ја", запутио се право на почетак песничке вечери и окупљенима објаснио да је његово име, и не само његово, злоупотребљено за потребе предстојећих избора за националне савете.

- Да се разумемо, част ми је што се моје име нашло у друштву са Његошем, Лалићем, предивним Лесом Ивановићем, али ми је понижавајуће то што се у овакве сврхе потежу великани српске књижевности и то сам тамо јасно и гласно рекао, а моје речи су међу окупљеним људима изазвале комешање - препричава Баковић.

После Баковићевог изненадног појављивања и обраћања у врбаском биоскопу, председник привременог органа Националног савета црногорске националне мањине, Љубиша Симовић, изашао је на бину и извинио се Баковићу, али песник није био задовољан тим гестом. Окренуо се и отишао запретивши да ће се видети на суду ако се ово понови.

За "Новости" је Симовић у среду рекао да се Баковићево име грешком нашло на плакату "јер је глумица која је читала стихове по свом нахођењу бирала песнике за песничко вече". Симовић такође додаје да би било вероватно све у реду да је на плакату уместо речи "црногорских пјесника" писало "пјесника из Црне Горе"

На Баковићеву оптужбу о предизборној злоупотреби "Његоша кога се Црна Гора одрекла", Симовић је казао да се национални савет његових сународника у Србији не бави политиком, него културом, информисањем, образовањем и - употребом језика.

ТРАЖИО ДА ГА ИЗБАЦЕ ИЗ ЧИТАНКЕ

НИЈЕ ово прва Баковићева бурна реакција на новоцрногорски језик.

- Својевремено, када су у Црној Гори измислили лажни језик за своје лажне работе, затражио сам да моја дела избаце из тамошњих лектира и читанки у којима сам био заступљен. Боље је да ме нема у тим књигама, него да будем заступљен на језику којег би се и сам Његош постидео - вели Баковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

Миле Београђанин

01.11.2018. 11:46

Свака част на поштењу и храбрости, у ова за Црну Гору и њено Српство, "вунена времена"!

Шумадинац

01.11.2018. 11:52

Господин човек, велика нам је част што још постоје овакви људи!

swed

01.11.2018. 12:35

Nisu oni crnogorska manjina nego braca srbi iz crne gore sa prebivalistem u srbiji. Jes da ih je malo milo i njegovi pomutio pa su neorjentisani al proce i to kad tad. Mogu oni to zvat crnogorski jal bosanski jal hrvatski il kako oce al sve dok koriste Vuka Karadzica kao osnovo to moze biti samo jedan jezik sa razlicitim akcentima. Kako su se ono donedavno ponosili "Na lovcenu njegos spava, najmudrija srbska glava" U pamet se braco crnogorci

Република Српска

01.11.2018. 12:45

Братски поздрав из Бање Луке за часног Србина из Црне Горе. Жив и здрав био!

Blagoje Jovovic

01.11.2018. 13:18

E ovo je pravi Crnogorac odnosno Srbin iz Crne Gore.Mora se napraviti jasna razlika izmedju Crnogoraca i Milogorskih poganih Srbomrzaca i izoroda,da ih narod slucajno ne pomesa.Zato Drzava Srbija mora da napravi spisak Milogoraca

Ica

01.11.2018. 14:17

odavno sam prestao da se izjasnjavam kao crnogorac i kao srbin iz crne gore sad sam samo ponosan Srbin iz Srbije gde sam inace rodjen.A eto im siptari pa neka im oni popune brojno stanje od nas koji smo se odrekli crne gore