НОВИ ТОМ РЕЧНИКА: Од Вука до пирсинга

А. П.

24. 10. 2018. у 10:02

Представљен 20. том капиталног Речника српскохрватског језика. Повећање обима речника проистекло је из повећања обима грађе

НОВИ ТОМ РЕЧНИКА: Од Вука до пирсинга

Фото Ж. Кнежевић

У СРПСКОЈ академији наука и уметности јуче је промовисан 20. том капиталног издања Речник српскохрватског књижевног и народног језика, у јавности познатог и као - Речник САНУ.

- Данас је у САНУ мали празник. Једна од неупитних дужности Академије је брига о српском језику, а у оквиру те дужности већ јако дуго по важности се истиче напор на изради речника. Овај напор не пролази без критика и оспоравања, али данас када промовишемо 20. том речника неизбежно говоримо о празнику људи који су радили на њему и празнику наше куће - поручио је јуче председник САНУ Владимир Костић пред пуном салом Академије.

Најновији том има 9.370 одредница, а почиње речју "петогодан", а завршава са "погдегод". На видео-биму смењивале су се одреднице из Вуковог Рјечника и поредиле са истим речима описаним у новом издању САНУ.

- Када се почињало са израдом речника било је предвиђено да он има 20 томова и око 350.000 речи. До данас је обрађено око 251.000 речи. Остало је да се обради бар још толико речи, а за њихову обраду је предвиђено још 15 томова - казала је Рада Стијовић, председница Уређивачког одбора.

По њеним речима, повећање обима речника проистекло је из повећања обима грађе.

- Све време речничка грађа се осавремењује, богати новим речима и изворима. У 20. тому се налазе речи забележене пре више од два века, као придев плачеван, али се налазе и речи са потврдом из 21. века, као пи-си и пирсинг - објаснила је Стијовићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Срђан

24.10.2018. 11:01

Шта је сљедеће? Да доктори Марксизма издају неко своје писаније?Какав, ба, српскохрватски језик? Има ли ко паметан да ми објасни, пошто сам ја, изгледа, не разумијем!Разумијем да су људи нешто почели радити и докторирали на српскохрватском, али то недоношче не постоји више, има ли ко рећи матери да јој је дијете умрло?

Рашо

24.10.2018. 11:43

Лепа вест помућена жалосним сазнањем о томе да суфикс хрватски још није уклоњен из наслова. Огромна штета и срамота! Ми сами свом речнику додајемо назив крвног непријатеља и непостојећег језика. Слично као да Јевреји додају назив хебрејсконемачки!

VESNA

24.10.2018. 12:12

@Рашо - Potpuno ispravan komentar. Srpsko-hrvatski je u danasnja vremena nepostojeci jezik. SAMO NEKADA, NEKADA, NEKADA je postojao,

marama

24.10.2018. 12:11

Svaka cast, naporan posao. Ali, jos 15 tomova! Plus 20 do sad, ukupno 35 tomova srpskog jezika. Ajmeee, koliko ce to da kosta? Mozemo li sad naruciti primerke koji su do danas izasli? Jevtinije da se kupuje tom po tom... Inace, obozavam recnike, da listam i naidjem na zanimljive reci. Npr petogodan. Sta li to znaci?

Маја М.

25.10.2018. 16:05

@marama - Неће бити да је у питању српски језик. На корицама лепо пише, нажалост.