У СРПСКОЈ академији наука и уметности јуче је промовисан 20. том капиталног издања Речник српскохрватског књижевног и народног језика, у јавности познатог и као - Речник САНУ.

- Данас је у САНУ мали празник. Једна од неупитних дужности Академије је брига о српском језику, а у оквиру те дужности већ јако дуго по важности се истиче напор на изради речника. Овај напор не пролази без критика и оспоравања, али данас када промовишемо 20. том речника неизбежно говоримо о празнику људи који су радили на њему и празнику наше куће - поручио је јуче председник САНУ Владимир Костић пред пуном салом Академије.

Најновији том има 9.370 одредница, а почиње речју "петогодан", а завршава са "погдегод". На видео-биму смењивале су се одреднице из Вуковог Рјечника и поредиле са истим речима описаним у новом издању САНУ.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Племенити пројекат др Кенана Црнкића: Књига “Пази којег вука храниш” и на Брајевом писму

- Када се почињало са израдом речника било је предвиђено да он има 20 томова и око 350.000 речи. До данас је обрађено око 251.000 речи. Остало је да се обради бар још толико речи, а за њихову обраду је предвиђено још 15 томова - казала је Рада Стијовић, председница Уређивачког одбора.

По њеним речима, повећање обима речника проистекло је из повећања обима грађе.

- Све време речничка грађа се осавремењује, богати новим речима и изворима. У 20. тому се налазе речи забележене пре више од два века, као придев плачеван, али се налазе и речи са потврдом из 21. века, као пи-си и пирсинг - објаснила је Стијовићева.