У сезону великог јубилеја, 150 година постојања, национални театар у понедељак увече је закорачио премијером "Балканског шпијуна", у редитељском читању Татјане Мандић Ригонат, које су на сцени "Раша Плаовић" пратили аплаузи, смех, сузе, али и горак укус стварности у којој су поново озивели ликови Душана Ковачевића, са којима смо се први пут срели пре три и по деценије.

У овом новом редитељско-драматуршком тумачењу Илија Чворовић, није
Голооточанин, нити стаљиниста, он је наш комшија, који редовно плаћа рачуне и воли своју земљу, а коме медији у уво милозвучно сипају теорије завере. "Отрован" том искривљеном сликом света са екрана, креће у борбу против свих издајника отелотворених у свом подстанару, повратнику из Париза.

Његову нијансирану трансформацију од жртве до џелата, сочно и уверљиво игра је Љубомир Бандовић, а убедљиво, потресно и духовито, Нела Михаиловић, као Илијина жена Даница, направила је оду обичној жени која се бори за опстанак своје породице. За разлику од праизведбе, пре 35 година у Југословенском драмском позоришту, када је Илијин помоћник у истеривању правде био брат Ђура, сада је то сестра близнања, која у извођењу Душанке Стојановић Глид, женски сурово иследиштво над подставаром доводи до апсурда.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: "Балкански шпијун" на јапанском

Подстанар је у овом читању "Шпијуна", песник који је емигрирао деведесетих, а у земљу се вратио као модни креатор. Милутин Милошевић, који га игра, говори и стихове (песника Марка Томаша) у сцени када се зближава са Илијином и Даницином ћерком, у тумачењу Катарине Марковић, која пролази кроз личну драму схвативши да јој родитељи губе разум.

Разум им мути глас са радија (аутентични изводи из новинских, телевизијских и радијских извештаја), уз шлагере вечне младости ("Београде", "Била сам у Прагу и Лондону", "Девојко мала"...), које на сцени сугестивно, уз оркестар који свира уживо, изводи Вања Милачић. Аутор музике је Ирена Поповић Драговић, сценографско решење потисао је Бранко Хојник, а костиме Ивана Васић.

Пред публиком су и Илијин видео записи подставаревог кретања, а овај материјал режирао је Балша Ђого.

Синоћну премијеру ансамбл Народног позоришта посветио је недавно преминулом барду ове куће Предрагу Ејдусу, у чију славу се проломио громогласан пљесак.

И ПИСАЦ У ПУБЛИЦИ

У ПУБЛИЦИ је био писац Душан Ковачевић, али и Бранка Петрић која је играла у "Шпијуну" Југословенског драмског позоришта. У препуној сали премијеру су пратили редитељи Дејан Мијач, Бранислав Мићуновић, Небојша Брадић, професор Ратко Бозовић, филмски редитељ Срђан Драгојевић...

Фото: Теодора Ћирић