Завеса на Дане Мије Алексића

М. БОШЊАК

02. 10. 2018. у 06:28

Завеса на Дане Мије Алексића

Фото Општина Горњи Милановац

Завршена манифестација у Горњем Милановцу посвећена глумцу. Током пет дана низали су се позоришни и музички догађаји

НА прве “Дане Мије Алексића”, организоване поводом 95-годишњице од рођења великана српског глумишта, у његовом завичајном Горњем Милановцу касно прексиноћ спуштена је завеса. Њу је, подсетимо, 26. септембра подигла комична позоришна представа Едмонда Ростана “Сирано”, ансамбла Народног позоришта из Београда, а целу манифестацију затворио је концерт филмске музике квартета Wonder Strings.

Током пет дана низали су се и други изузетно посећени уметнички догађаји, попут изложбе “Мија Алексић - бити глумац” аутора Бобана Стефановића. Изведена је монодрама “Светозар Трећи” ауторке Љиљане Браловић, чији режисер и глумац је Иван Перковић из НАСТеатра. Приказане су свечане пројекције рестаурираних копија филмова “Маратонци трче почасни круг” и “Скупљачи перја”, а одржан је и дечји филмски матине. Скоро до последњег места, публика је испунила Велику салу Дома културе и на балетској представи Народног позоришта из Београда “Ко то тамо пева”.

- Овај врсни комичар, својом славном глумачком каријером, задужио је завичај и нас, да чувамо сећање на његове глумачке бравуре и на њега, да овом манифестацијом на млађе генерације преносимо невероватан глумачки дух који га је пратио и који је укорењен у културном наслеђу српског народа - истакао је Дејан Ковачевић, први човек општине Горњи Милановац, која је са Културним центром била организатор манифестације.

ПРОЧИТАЈТЕ И: СВЕДОЧАНСТВО СТРАШНОГ ДОБА: Представљен зборник САНУ посвећен Милораду Екмечићу

Директор КЦ Драган Арсић потврђује да је модел “Дана Мије Алексића” утврђен после вишегодишњих истраживања каријере тог великана која је обавио тај центар.

- Готово да нема области уметничког стваралаштва где се Мија није опробао. Зато су његови “Дани” сплет позоришне, филмске, ликовне, визуелне и музичке уметности - каже Арсић.

Велибор, син Мије Алексића уручио награду Ненаду Јездићу Фото Танјуг

ПОНОСНА ПОРОДИЦА

ОВО је велика част за нас, Мијину породицу, јер он је обележио једно време. Пре пет година, кад је почела цела ова прича, породица се укључила у њу, дали смо све његове награде. Неизмерно хвала људима у Милановцу што су све учинили да се име мог оца не избрише - сетно каже Алексићев син Велибор, који је са председником општине уручио глумцу Ненаду Јездићу признање које носи име Мије Алексића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације