Злоковићева баштина

М. А. К.

02. 10. 2018. у 10:15

Злоковићева баштина

Злоковић на тераси своје породичне куће / Зграда у Интернационалних бригада 46 Фото Википедија

Завод за заштиту споменика и фондација славног архитекте. Оставио 170 пројеката, освојио шездесетак награда

У ПРВОЈ згради подигнутој у стилу модерне у Србији, породичној кући једног од најзначајнијих српских архитеката Милана Злоковића (1898-1965) на Неимару, данас ће свечано бити потписан протокол о сарадњи између Завода за заштиту споменика културе града Београда и фондације са његовим именом. Циљ сарадње је заштита градитељског наслеђа које је нашем главном граду оставио овај професор Архитектонског факултета.

ПРОЧИТАЈТЕ И:Пуцањ герилца који се још чује

Уз подршку Фондације “Милан Злоковић”, Завод од прошле године реализује више пројеката у вези са очувањем те баштине. Санирана је фасада на његовом најзначајнијем делу Универзитетској дечјој клиници, споменику културе који очекују реконструкција и повратак у оригинално стање, а у оквиру пројекта “Тиршова 2”. Зграда “Фијат - Југоауто” проглашена је спомеником културе, успостављен је режим претходне заштите на вилама “Прендић” и “Штерић”, зграда Јосипа Шојата у Улици краља Милутина припрема се за проглашење у споменик културе... Прошлог месеца у Народној банци Србије одржана је и велика изложба “Модерна Београда - Архитектонска баштина престонице”.

Рођен у Трсту, у српској поморској породици пореклом из Боке Которске, Злоковић, који је после отпочетих студија у Грацу, дипломирао архитектуру у Београду а усавршавао се у Паризу, иза себе је оставио 170 пројеката, за које је освојио шездесетак награда и откупа на конкурсима. Његов најплоднији стваралачи период био је између два светска рата, када му је изведено 40 зграда - приватних кућа и вила, пословних и јавних здања. Са архитектама Браниславом Којићем, Душаном Бабићем и Јаном Дубовијем, 1928. године оснива Групу архитеката модерног правца. У Музеју града Београда у току је формирање легата Милана Злоковића и дигитализација његове архиве.

ПОТПИСИВАЊЕ ПРОТОКОЛА

УЗ управника Фондације “Милан Злоковић” др Ђорђа Мојовића, на данашњој свечаности у кући у Интернационалних бригада 76, о значају личности и дела великог архитекте говориће историчар уметности Саша Михајлов, док ће Ангелина Банковић, кустос Музеја града Београда, представити досадашњи рад на формирању легата. Пре потписивања протокола, на досадашњу сарадњу Фондације и Завода за заштиту споменика културе града Београда подсетиће директорка Оливера Вучковић, а завршна реч припашће његовој ћерки, проф. др Милици Мојовић, председници УО Фондације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације