ДРУГ МИЈЕ АЛЕКСИЋА: Лажу када кажу да је он издао завичај

Милорад Бошњак

недеља, 23. 09. 2018. у 15:15

ДРУГ МИЈЕ АЛЕКСИЋА: Лажу када кажу да је он издао завичај

Мија Алексић и Милутин Савић

О глумцу Мији Алексићу прича његов другар Милутин Савић. Волео је људе из свог краја - каже сликар

ДА је жив, Милосав Мија Алексић имао би данас 95 година, и то је, ваљда, једино што у његовом животу, надасве уметничкој каријери као глумца комичара, није смешно! Или је можда и то комично?! - сетно причају становници Горњег Милановца и Горње Црнуће, Алексићевог родног села.

О Мији су трајале и трају расправе - да ли је од почетака своје глумачке каријере, до њеног врхунца, на крају и до своје смрти, у Београду и било где избегавао људе из свог рудничко-таковског краја?

Прочитајте још: Сећање на српског Чаплина

Тако су објављивали таблоидни медији, као својеврсну сензацију, која им неистином пропада.

- То не може бити тачно - сведочи Милутин Савић (71), сликар познат у Европи, родом из села Брђани код Милановца, који живи у градићу Сен Луи на тромеђи Француске, Швајцарске и Немачке. - Ти медији лажу јавност. Ово вам сведочим у име нас свих који смо у време успона и зенита његове каријере Мију Алексића знали и дружили се с том уметничком легендом.

Савић је давне 1965. упознао чувеног комичара у Београду, док је похађао графичку школу.

- Наше прво познанство је кад сам од њега тражио аутограм у Народном позоришту. Упита ме одакле сам, кажем му, а он се искрено одушеви.

Прочитајте још: МАНИФЕСТАЦИЈА ПОСВЕЋЕНА МИЈИ АЛЕКСИЋУ: Уметничко наслеђе великана

Након пар дана, случајно се срећемо на Теразијама. Мог школског друга Милосав и мене је одвео на ручак у хотел "Славију". Замоли ме да му, кад одем у Милановац, донесем флашу ракије из његовог и мог завичаја. Донео сам му је у ресторан "Грмеч". Био ми је неизмерно захвалан. Рекао је: "С њом ћу имати већу инспирацију за глуму!" Тако смо постали пријатељи, ја школарац и он, величина.

ДАНИ МИЈЕ АЛЕКСИЋА

КУЛТУРНИ центар у Горњем Милановцу најавио је манифестацију "Дани Мије Алексића", од 26. до 30. септембра, поводом 95 година од рођења филмског и позоришног глумца који је преминуо 1995. године.

На отварању биће приказана представа "Сирано" у извођењу београдског Народног позоришта и отворена изложба под називом "Мија Алексић - бити глумац". Биће приређена изложба фотографија "Позориште у фотографској уметности", Стеријино позорје Нови Сад, одржана монодрама Ивана Перковића "Светозар Трећи", приказане рестауриране копије филмова "Маратонци трче почасни круг" и "Скупљачи перја" и балетска представа "Ко то тамо пева" у извођењу балета Народног позоришта из Београда.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације